Wonder

August - Auggie – Pullman is van binnen een doodgewone jongen van tien, die houdt van doodgewone dingen waar een tienjarige jongen zoal van houdt: fietsen, gamen, honkbal, ijs, … Aan de buitenkant is hij alles behalve ‘gewoon’. Zeg gerust dat hij buitengewoon is. Mensen staren hem na als ze zijn gezicht zien. Kinderen lopen gillend weg. Iedereen wendt zijn blik af om niet langer zijn aangezicht te moeten aanschouwen. Auggie is namelijk geboren met een ernstige gezichtsafwijking. Je denkt misschien spontaan: dan ga je toch voor plastische chirurgie! Uiteraard heeft Auggie daar ook aan gedacht. Zijn gezicht ziet er na de talrijke operaties helaas nog steeds afzichtelijk uit. Minder dan voorheen, maar toch nog steeds moeilijk om aan te zien.
Auggie staat voor een belangrijke mijlpaal in zijn leven: hij staat op het punt om voor het eerst in zijn leven naar school te gaan. Niet dat hij voordien niets deed, zijn moeder gaf hem thuis onderwijs. Omdat Auggie zich niet voor eeuwig kan verschuilen binnen de veilige muren van zijn huis, hebben zijn ouders beslist dat dit het goede moment is voor hem om grenzen te verleggen. Toch is Auggie heel bang om naar school te gaan. Wat als hij niet geaccepteerd wordt?
De directeur van de Beecher-school doet zijn best om Auggie zo goed als mogelijk op te vangen op school. Hij nodigt enkele leerlingen samen met Auggie uit om voor de start van het nieuwe schooljaar de gebouwen even te verkennen. Daar loopt het al niet helemaal gesmeerd en eens het schooljaar begonnen is, krijgt Auggie gelijk. Enkele kinderen zijn een pestcampagne tegen hem begonnen. Gelukkig is er Summer nog.
'Wonder' is een aangrijpend, een ontroerend en bij momenten ook een grappig verhaal. Het verhaal wordt in acht delen verteld om van perspectief te kunnen wisselen. Dat maakt het boek ook zo waardevol. Je krijgt een kijk op de situatie vanuit heel uiteenlopende standpunten. Hoe beleeft Auggie deze fase in zijn leven,  maar ook zijn zus, zijn nieuwe vrienden, zijn oude vriendin, het liefje van zijn zus?
Volgens mij is het onmogelijk dat dit verhaal je onberoerd laat. Het boek bevat een aantal waardevolle levenslessen. Je kan samen met Auggie groeien als mens doorheen het verhaal. Dit boek moet je gelezen hebben!
 
Om in dezelfde stijl af te sluiten als de auteur, zet ik hier mijn principe neer:
‘De verpakking is onbelangrijk, het is de inhoud die van waarde is.’