Verhalen voor gevoelige oortjes

In een tijd waarin elk kind wel met zijn eigen “manier van een beetje anders zijn” te maken krijgt, is dit boek heel welkom. Ouders en leerkrachten kunnen er zeker mee aan de slag.
Hooggevoeligheid, verdraagzaamheid, zelfvertrouwen, perfectionisme, rouwen, pesten, loslaten, boosheid, faalangst, anders zijn, ... het zijn allemaal herkenbare thema’s die elk in een voorleesverhaaltje gegoten worden. Kinderen gaan er zich zeker in kunnen inleven en/of herkennen. Omdat dieren in deze verhaaltjes een grote rol krijgen, komt het geheel zeker niet te belerend over. De kinderen kunnen hun fantasie de vrije loop laten en tegelijk zullen er herkenningspunten zijn.
De tien sprookjesachtige avonturen staan los van elkaar en kunnen apart voorgelezen worden. Zowel thuis als in de klas zijn ze bruikbaar. Ik denk dan vooral aan kinderen tot een jaar of negen. Na het voorwoord vind je een inhoudstabel. De titel van het verhaal, het thema en een korte inhoud laten je toe het gepaste verhaal te kiezen. Bij elk verhaal hoort een doe-opdracht waarbij een kind in zijn eigen binnenste kan gaan kijken. De opdrachten zijn zeer open en speels opgevat zodat ze zeker niet als 'opdracht' gezien zullen worden. Eerder als een leuke afsluiter van het verhaal. De opdrachtenbladen staan na elk verhaal in het boek zelf, maar handiger is het om ze te downloaden en te printen van de website (www.verhalenvoorgevoeligeoortjes.com). Deze site biedt trouwens nog andere extra’s aan, zowel gratis als betalend.
Bij elk verhaal hoort een paginagrote illustratie. Jammer dat het meisje bij 'De verbeeldkleren' net in de plooi van het boek valt. De illustraties zien er 'lief' uit, zijn mooi verzorgd en zullen zeker aanspreken. Ook vind je ze op de site.
Wat een aangename verrassing was het om dit boek te lezen. Als juf van het vierde leerjaar, ga ik er zeker mee aan de slag. Dit boek werd uitgegeven in eigen beheer maar kosten noch moeite werden gespaard om er een mooi geheel van te maken. Een eerder educatief gerichte uitgeverij had dit boek (nadat alleen nog enkele schoonheidsfoutjes verbeterd werden) zeker onder haar vleugels mogen nemen. Een aanrader om eens op een speelse manier om te gaan met het feit dat je je soms op één of andere manier 'anders' kan voelen.