Mag ik meedoen?

Verhuizen kan best eng zijn, zeker als je in een hele nieuwe buurt gaat wonen. Sam is net verhuisd en alles zit nog in dozen. Hij wil graag zijn dinoboek hebben maar hij kan het nergens vinden. Dan stelt mama voor om buiten te gaan spelen op het pleintje voor hun nieuwe huis. Een nieuw pleintje met nieuwe kinderen in een nieuwe stad. Daar voelt Sam niet veel voor maar mama geeft hem een duwtje in de rug en zet Sam buiten, samen met de doos vol ‘buitenspeelgoed’. Hij probeert contact te zoeken met de nieuwe kinderen maar dat verloopt niet zo vlot als hij hoopte. Gelukkig vindt hij wel zijn dinoboek onderin de doos. Hij zet de doos op zijn kant en kruipt erin met zijn boek. Dan begint het te regenen …

Tot daar gaat het verhaal ongeveer dat voorgelezen moet worden aan de beginnende lezer. Vanaf pagina 30 gaat het verhaal verder op AVI-E3. In dat stuk van het verhaal gaat het voornamelijk over wat je allemaal met lege (verhuis-)dozen kan doen. De jonge lezers worden gestimuleerd om ook zelf aan de slag te gaan met dozen. Door een QR-code te scannen vooraan in het boek, krijg je toegang tot heel wat tips en spelletjes bij dit boek.

Isabelle Gielen heeft als logopediste en leerkracht lager onderwijs heel wat ervaring met beginnende geletterdheid en lezen. Vanuit een gemis in haar eigen werkveld is ze op het idee gekomen om zelf te schrijven en leuke verhaaltjes en opdrachten voor beginnende/moeilijke lezers uit te brengen. Ze combineert in dit boek luisteren, lezen en functioneel lezen (ik doe wat ik lees) op een bijzonder aangename manier.

De illustraties zijn verzorgd door Roozeboos. Zij probeert de wereld om zich heen neer te tekenen in haar schetsboek. Daarbij let ze op elk detail. Niet verwonderlijk dat de prenten in het boek je het gevoel geven dat het pleintje echt bestaat. Ze heeft de wereld van Sam bovendien even divers weergegeven als die in werkelijkheid ook zou kunnen zijn zonder dat het geforceerd aanvoelt.

Een mooie aanwinst voor elke schoolbibliotheek. Zeker ook een aanrader voor eenieder die graag actief leest met beginnende lezers.