Krokodil op weg naar beter

Ooit was hij gelukkig, thuis bij zijn familie en vrienden. Tot hij op de vlucht moest, op zoek naar beter. Nu dobbert Krokodil al een tijdje rond op zee. Nergens is hij welkom want niemand wil een krokodil als buur. Beter, waar is dat eigenlijk?

Het actuele en beladen thema 'migratie' heeft Yoeri Slegers in een mooi en toegankelijk prentenboek vertaald. 'Krokodil op weg naar beter' is vlot en helder geschreven waarbij niet de moraal, maar het verhaal en het plezier om te vertellen duidelijk centraal staan. Fijn ook dat net de krokodil – algemeen als gevaarlijk en geniepig beschouwd — symbool staat voor de mens op de vlucht.

Slegers' illustraties voegen een boeiende bijkomende dynamiek toe. Hij verfijnt met veelzeggende details, zoals de uitgestippelde lange route op zee. En hij gebruikt ook krachtige beelden (zoals op de cover): de oorzaak van Krokodils vlucht bijvoorbeeld is duister en raadselachtig. Slegers onderschat zijn lezers zeker niet en prikkelt hen om het verhaal zelf aan te vullen en te verfijnen. 

Krokodil heeft uiteindelijk 'beter' gevonden, op een verrassende plaats. Eind goed, al goed voor hem. Toch is het laatste woord van dit verhaal nog niet geschreven. Want … ook Olifant blijkt onderweg ... Is ook hij op weg naar beter?