Jij begint

Kees Spiering schrijft al dertig jaar recht door zee poëzie voor kinderen en jongeren. Voor het eerst in veertien jaar verschijnt zijn werk weer in boekvorm.

In deze bundel 78 oude en nieuwe gedichten die stilstaan bij grote en kleine gebeurtenissen in het leven. Spiering observeert en benoemt op heldere, beeldende wijze de dingen zoals ze zijn en beleefd worden. Kleine momenten waarvan de bijzonderheid door zijn speciale manier van kijken en beschrijven onthuld wordt. Woorden over echtscheidingen, klasgenoten, pesten, eerste liefdes … Dwalen door dit boek is voor Spiering als dwalen door de tijd. Veel van zijn gedichten zijn autobiografisch maar oh zo herkenbaar voor iedereen. Spiering schrijft voor de jeugd, maar ook als volwassen lezer bekruipt je meer dan eens een gevoel van herkenning, een zweem van heimwee. Geen overdreven poëtisch taalgebruik, maar eenvoudige woorden die je zonder veel poespas raken. 

De gedichten van Kees Spiering gaan perfect samen met de frisse illustraties van nieuw talent Alette Straathof. Alette studeerde in 2006 af aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam. Haar heldere illustraties van simpele lijnen in zwart, wit en blauw als enige steunkleur, ondersteunen de poëzie van Spiering in alle rust. Samen vormen ze een geheel dat je meer dan eens zal ontroeren.