Er was misschien eens

20 verhalen die waargebeurd zijn. Of niet?

Een quiz in een boek. Meer heeft Kamiel De Bruyne niet nodig om een topper van formaat op tafel te gooien. ‘Er was misschien eens’ vat het boek goed samen. Met de nadruk op ‘misschien’. Misschien was er eens een man die een vliegtuig at. Maar misschien ook niet. Misschien was er eens een dag waarop poezen postbode werden. Maar misschien ook niet. Twintig verhalen die al dan niet waar gebeurd zijn. Aan jou om uit te zoeken of het verhaal waar of niet waar blijkt te zijn! Deze recensent behaalde een verdienstelijke score van 13/20. Kan jij beter?

De auteur vertelt elk verhaal op één pagina, gevolgd door twee pagina’s die uitleggen of het verhaal waar of niet waar is en waarom. Bovendien wordt telkens verklaard waarom het verhaal niet waar kan zijn of waarom net wel. De verhalen zijn humoristisch en fantasierijk geschreven. Het boek neemt de lezer mee naar de rijke én grappige wereldgeschiedenis en probeert ons (al dan niet) voor de gek te houden. Het gissen, kritisch nadenken en recapituleren van de verhalen om tot een antwoord te komen, zorgt ervoor dat het boek kinderen zeker kan betoveren.  

Dit boek is met andere woorden onmisbaar in de klas! De combinatie van het spelelement, de geschiedkundige weetjes en de meeslepende verhalen zorgen ervoor dat het boek op verschillende manieren gebruikt kan worden. De vormgeving en illustraties door Yarne Daeren maken het boek eveneens visueel aantrekkelijk. Daeren slaagt erin om haar illustraties een encyclopedische toets te geven, zonder daarbij aan de fantasie van de verhalen teniet te doen. Daeren kiest de kleuren consistent voor elk verhaal, waardoor het boek een streling is voor het oog.

Hoedje af voor De Bruyne, die met deze leuke quiz menig lezers én quizfanaten zal kunnen bekoren. Naast een vermakelijke quiz, is de auteur ook nog eens een uitmuntend schrijver. De ene keer waan je je in een sprookjesboek, de andere keer in een geschiedenisboek. De Bruyne is een auteur die, hoewel hij nog maar aan zijn proefstuk toe is, nu al veelbelovend is. Wist je trouwens dat hij de broer is van Rode Duivel Kevin De Bruyne? Of (misschien) niet.