Er was eens een koe

Eefje is een kalfje dat houdt van sprookjes. Elke avond leest haar mama voor uit het grote sprookjesboek. Maar waarom bestaan er geen sprookjes over koeien, en wel over biggetjes en geitjes? Uiteraard kennen jullie ook de sprookjes Doornkipje en De gelaarsde kip. Dat zijn de favoriete sprookjes van Eefjes vrienden, de kuikens. Maar wat kan het favoriete sprookje van Eefje zijn? Uiteindelijk blijft er maar één mogelijkheid over: zelf een sprookje schrijven. "Er was eens een koe …", begint Eefje. De mooiste beginzin ooit. Hoe moet het dan verder? Om inspiratie op te doen, gaat ze naar het grote bos. Daar komt ze Wolf tegen. Oei, oei, een wolf in een sprookje ... Als dat maar goed afloopt …

Wat een heerlijk boek voor beginnende lezers! De vele verwijzingen naar bekende sprookjes en de ‘kip-versie’ van Doornroosje zijn echt grappig ("Doornkipje zat op stok en ze sliep.") En dan het stuk over ‘Ezeltje strekje’ waarin Eefje en Ezel samen proberen goud te poepen. Hilariteit bij mijn leespubliek! De vrolijke tekeningen van Marije Tolman zorgen voor extra humor. Al ooit een gelaarsde koe gezien? Sommige tekeningen zijn paginavullend, andere staan tussen de tekst zonder dat de lay-out het lastig maakt voor beginnende lezers. Je vergeet haast dat je een boek in handen hebt voor kinderen die nog maar pas kunnen lezen. Dit boek hoort bij de reeks Tijgerlezen waar gelukkig leren lezen voorop staat. Er wordt niet krampachtig vastgehouden aan technische vereisten over de lengte van woorden. Leesplezier en een fijn verhaal, dat is wat telt.

Voor mij gaat dit boek alvast de geschiedenisboeken in als hét boek dat mijn beginnende lezer het plezier van zelf lezen liet ontdekken. Ik hoop dat er nog veel mogen volgen!