4+ | 2013
Clavis
ISBN 978-90-448-2036-2
FICTIE , 174 p. , €18.95
gebonden , prentenboek
Vind dit boek in je bibliotheek!
waar in de bibliotheek
Lijst boekhandels
tweedehands boeken

Een sprookje

Blexbolex (auteur) Blexbolex (illustrator)

In dit bijzondere tot bizarre sprookjesboek gaan we zeven keer op reis doorheen hetzelfde landschap. Of is het toch anders? Het verhaal begint in zijn eenvoudigste vorm, geheel in Blexbolex-stijl ook, met drie beelden van: de school, de weg, het huis. Ze staan voor vertrekken, onderweg zijn en aankomen. Wat op de één of andere geniale manier toch de essentie van een sprookje beschrijft. De inleiding zei het al: "Dit verhaal vertelt ons wat een kind op zijn dagelijkse weg van school naar huis vond, en hoe zijn kleine wereld opeens erg groot werd." In alle volgende onderdelen worden tussen de drie oorspronkelijke andere beelden toegevoegd, tot we in een apotheose van kleur terechtkomen waarin de wereld letterlijk op zijn kop staat.
Het geheugen is zeker een belangrijke tool bij het lezen van dit boek, maar toch gaf ik het een leeftijdsaanduiding van vier jaar mee, omdat ik vind dat je dit boek, ook al ben je heel jong, kunt doorbladeren en kan genieten van de geheimzinnige prenten. Met een volwassen meelezer kan er ook op ontdekkingstocht gegaan worden.
Blexbolex is al een tijdje een topper binnen de illustratorenwereld, maar hiermee heeft hij toch weer eens bewezen dat hij het helemaal heeft. Qua kleurgebruik speelt hij in op de fluotrend en ook de vormgeving van het boekje is bijzonder aantrekkelijk. Een sprookje van een sprookje.

Magali Haesendonck
Sprookjes | Avontuur
origineel: Romance (Frans)