De wonderbaarlijke wereld van bomen

Bomen. Tegenwoordig gaat het er regelmatig over. Op het nieuws horen we steeds vaker over grote bossen die in brand staan. Bomen worden gekapt voor een nieuw industrieterrein of moeten wijken voor koning auto. Daar moeten we niet flauw over doen. Er zijn immers bomen genoeg? Of niet soms? 

In dit prachtige prentenboek staan we stil bij het wonderbaarlijke leven van deze mooie groene reuzen. Wat is eigenlijk een boom? Uit welke delen bestaat hij? En hoe groeit zo'n boom dan precies? Wat heeft de boom bedacht om zijn zaadjes zo ver mogelijk te verspreiden? Als al deze vragen beantwoord zijn leren we dat die stille bomen eigenlijk ook met elkaar praten.  Bomen hebben ook vrienden en via het www (Woud Wijde Web) waarschuwen ze elkaar bij gevaar. Hoe cool is dat? Niet alle bomen groeien zomaar overal. De mangroves hebben bijvoorbeeld heel speciale wortels waarmee ze het zout uit het water filteren en enkel het zoet water opdrinken. Handig als je tweemaal per dag door zeewater overspoeld wordt, toch? Je kan het zo gek niet bedenken of het komt ter sprake in dit boek! Als het maar met bomen te maken heeft! Bomen zijn niet alleen van levensbelang voor de dieren die er hun voedsel en beschutting bij vinden, ook wij mensen kunnen niet zonder. Kijk eens goed om je heen. Welke producten komen van een boom? Bomen helpen ons op wel honderd verschillende manieren. Ze voorzien ons van voedsel, hout en vele andere nuttige producten. Door zuurstof te maken zorgen ze voor verse en gezonde lucht en helpen ze onze planeet leefbaar te houden. Bomen verdienen onze liefde en onze zorg. In het laatste hoofdstuk leer je hoe wij, als mens, bomen kunnen helpen. Afsluiten doen we met een woordenlijst waar je alle moeilijke woorden even kan nalezen. Door het handige register vind je snel waar je naar op zoek bent. De korte informatieve tekstjes zijn geschreven in een duidelijke taal en worden tussen de illustraties geschikt. Hierdoor krijg je een hele hoop informatie die je gemakkelijk in kleine stukjes kan lezen. Het hoeft niet allemaal in één keer.

De mooie paginagrote illustraties van de hand van Claire McElfatrick bestaan uit een collage van tekeningen en foto's. Ze zijn erg kleurrijk en er is telkens weer veel te zien. Dat maakt dat je dit boek steeds weer even kort vastneemt om iets nieuws te ontdekken. Informatie en tekening gaan zeer mooi samen! 

Een speciaal weetjesboek over deze zwijgzame reuzen. Als je ze eenmaal beter hebt leren kennen, zul je voor altijd anders naar ze kijken ...