De Grote Boze Wolf (was helemaal niet boos)

In dit boek wordt - de titel verraadt het al - met bijna elk sprookje de draak gestoken. Want de grote boze wolf is eigenlijk een vriend van grootmoeder, Roodkapje is een nors meisje dat haar oma niet graag ziet, de zeven geitjes zien wolf als een vriend aan huis en hetzelfde geldt eigenlijk ook voor de drie biggetjes. Dit is het verhaal in een notendop, maar er is nog zoveel meer.
Om te beginnen zijn er de geweldige illustraties die een pluim verdienen. Met eenvoudige kleurpotloden weet de illustrator een wereld te toveren waarin alles een spel lijkt. De prenten zitten vol humor en lenen zich uitstekend voor wat zoekwerk. Zo is er in het midden van het boek een prent die twee pagina’s in beslag neemt, zonder tekst, vol details en kleine grapjes. De meelezertjes kunnen tijdens het voorlezen op zoek gaan naar extra elementen die niet meteen door de tekst opgenomen worden. Zo zitten er  heel wat extra dieren in de prenten die geen deel uitmaken van het verhaal, maar er wel naar verwijzen. Bijvoorbeeld wanneer de wolf grootmoe per ongeluk inslikt en vervolgens ook de zeven geitjes, dan wordt de wolf dikker, maar ook de dieren op de achtergrond hebben plots een dikke buik. De prenten lijken snel gemaakt, maar de compositie blijkt al gauw doordacht. De figuren doen denken aan de bekende figuren van Richard Scary; de prenten van deze illustrator ademen dezelfde drukte als Scary’s boeken.
Maar zonder tekst geen voorleesboek. Zoals gezegd vullen de twee elkaar perfect aan.
Wolf heeft grootmoe nooit met opzet opgegeten, het was een ongeluk. Hetzelfde geldt voor Roodkapje en de geitjes. Wolf blijkt helemaal geen boze kerel, maar een vriend van elk personage in sprookjesland (behalve de jager). De tekst is een beetje gewaagd en soms wat stout. Net zoals de illustraties zet de tekst de klassieke sprookjeswereld op zijn kop. Jonas Boets is geen beginneling, maar gooide het dit keer over een geheel andere, meer geslaagde, boeg.
Lachen met sprookjes is niets nieuws, maar dit boek is anders. Er zit heel wat vaart in het verhaal, de prenten zitten vol leuke details: een meelezertje kan zich niet vervelen!