De Grompus en zijn gluiperige, gruwelijke kerstplan

De Grompus vindt zo goed als niets leuk – behalve spruitjes misschien. Maar één iets vindt hij werkelijk verschrikkelijk: het Kerstfeest. Of zoals hij het noemt: het 'stom schitterend, twinkelend, rinkelend-kerstfeest-met-een-grote-glanzende-strik-erom! kerstfeest'. ... Ja, Kerst en alles errond: vreselijk! Hoe dichter Kerst nadert, des te chagrijniger wordt de Grompus. En wanneer dan ook nog een blijkt dat zijn spruitjes op zijn, verliest hij het helemaal! Dit jaar bedenkt hij een plan om Kerst voorgoed te stoppen. Zou het lukken?

Alex T. Smith schrijft en tekent met de Grompus een kruising tussen de Krampus en the Grinch. Het verhaal is zelfs voor jonge kinderen al duidelijk humoristisch en bijna naïef: de Grompus trekt met een schattige ingesteldheid ten strijde, en baant zich een weg naar de noordpool. Z'n gemopper en onhandige voorkomen doet de lezers heerlijk glimlachen. Het geheel werkt meeslepend: zijn plannetje loopt niet als gepland, en hij komt voortdurend vriendelijke personages tegen. Je kan het ook wel raden: al snel wordt ook deze mopperkont meer en meer bevangen door het 'kerst-virus'. De boze blik op de Grompus' gezicht verandert traag maar zeker in een brede glimlach.

De prenten en vormgeving stralen warmte uit. Het boek doet wat aan als een oud sprookjesboek (zij het goed opgefrist en mee met z'n tijd). De prenten zijn dan ook heerlijk: ze vullen de tekst goed aan, geven als lezer houvast over wat er bedoeld wordt. Dat maakt het verhaal ook zeker toegankelijker voor jonger publiek dan aangegeven op de kaft. Zelf was ik niet helemaal mee met het gebruik van de grijze/zwart-witte pagina's waar een soort samenvatting na een hoofdstuk gegeven wordt omdat het weinig bijdraagt aan de duidelijkheid van wat er net gebeurd is, en ook niet echt samenvattend of een grappige extra bevat. Misschien bakent het wel gemakkelijker het verhaal af in verschillende delen? En dat is echt nodig, want je leest met groot jolijt het boek in één stuk door. Ik durf erop te wedden dat heel wat kinderen er niet genoeg van zullen krijgen en reikhalzend uitkijken naar het vervolg van zijn tocht.

Wil je één boek lezen in de aanloop naar Kerst? Dan zal je zeker zoet zijn met dit heerlijke kerstverhaal: dit is er eentje dat je ongetwijfeld opwarmt voor Kerst.