De blauwe vinvis

Boeken als deze zouden er meer mogen zijn. Een non-fictieprentenboek, leuk om naar te kijken en je wordt er nog slimmer van ook. Een jongetje met een rode kroon neemt ons mee in het boek over de blauwe vinvis, dat hij eigenlijk aan het lezen is.
De lezer wordt overstelpt met leuke weetjes over dit gigabeest dat zonder twijfel tot de verbeelding spreekt. In plaats van je om de oren te slaan met droge informatie die je waarschijnlijk maar vijf minuten kan onthouden, worden er o, zo leuke vergelijkingen gemaakt. De bek is zo groot dat er vijftig mensen in kunnen (maar de vinvis lust geen mensen). De vinvis is dertig meter lang, dat is zo groot als een vrachtwagen, een graafmachine, een boot, een auto, een fiets, een motor, een busje en een tractor achter elkaar. Het beest weegt 15.0000 kg, dat is zoveel als 55 nijlpaarden op een hoop; een babyvinvis kan 4,5 kg per uur bijkomen; met één ademhaling kan hij 2000 ballonnen opblazen ... Wees gerust, zo volgen er nog meer vergelijkingen die op deze manier veel beter te vatten zijn door kleine (maar zeker ook grotere) kinderen. Op een leuke, maar zeker niet te kinderlijke, manier kom je een heleboel over de blauwe vinvis te weten. Een prentenboek dat een breed kinderpubliek zal aanspreken. Zoals op de achterkant aangegeven: zelfs bruikbaar om er een spreekbeurt mee voor te bereiden.
De prachtige prenten verrijken de tekst ook nog een keer. Moeilijkere termen worden aan de hand van de illustraties verduidelijkt. Deze illustraties zijn leuk verweven in het verhaal. Ze hangen bijvoorbeeld in fotolijstjes langs de trap, of aan de keukenmuur. Een aanrader.