Coco kan het

Vandaag zullen alle kleine vogels voor het eerst vliegen. Wanneer Coco naar beneden gluurt, vindt hij het akelig. Wat is het hoog! Coco durft niet. Coco is bang om te vallen. En beneden loert een kat naar hem. Maar vogels vliegen en het lijkt leuk om samen met vriendjes mooie vormen te vliegen. Bovendien kan hij zelf zijn eten kiezen als het lukt. Na lang twijfelen en de hulp van mama, fladdert Coco door de lucht. De hele dag vliegt Coco rond, tot op het topje van de hoogste boom. 's Avonds komt hij moe maar voldaan terug bij mama. Morgen volgt een nieuwe dag. 

Het eerste vliegavontuur van Coco verloopt niet vanzelfsprekend. Coco heeft een duwtje nodig en positieve aanmaningen. Mama is hier goed in en moedigt Coco aan om de sprong te wagen. Nieuwe uitdagingen aangaan gebeurt met vallen en opstaan. Het geeft veel voldoening. Coco kan meer dan hij denkt. Hij heeft enkel dat extra zetje nodig. Daarom is mama er. Zij gelooft in wat Coco kan. Tegelijkertijd geeft ze Coco de nodige tijd om zich aan het nieuwe avontuur te wagen. Op een speelse wijze wordt dit thema uitgewerkt. Het is een verhaal dat telkens opnieuw kan gelezen worden, omdat kinderen zichzelf hierin herkennen. Een kind gaat voortdurend nieuwe uitdagingen aan: voor het eerst naar school, leren zwemmen of fietsen, op de glijbaan, bij oma en opa slapen, …

In dit prentenboek zijn het vooral de illustraties die onze aandacht trekken. De korte tekst sluit mooi aan. Tekst en beeld creëren samen de perfecte sfeer waar ook plaats is voor emoties. Het verhaal is heel eenvoudig en duidelijk. De korte tekst maakt dat kinderen bij het voorlezen aandacht kunnen besteden aan de prachtige illustraties. Er is variatie in de perspectieven. Je ziet het volledige landschap wanneer Coco de diepte inkijkt vanuit het nest. De beschermende vleugels van mama worden paginagroot weergegeven. De menselijke trekken van Coco zijn duidelijk getekend: een traan biggelt langs zijn wang, de angst staat in zijn ogen te lezen. Toch overwint Coco zijn angst, om vervolgens plaats te maken voor overmoed. De lay-out is heel verzorgd. Het boek heeft een aangename, zachte kaft. Op de kaft zijn al kleine vogeltjes te zien. Ze keren verder in het boek terug. Een boek dat blijft boeien.