Circusnacht

Dit is een woordloos prentenboek met een zoekopdracht. Wanneer een meisje voor het slapengaan de gordijnen wil sluiten, ziet ze een zwart hondje in de boom voor haar raam. Ze lokt hem binnen. In de kamer hangt een grote poster met een clown. Het is 23 uur. Eens binnen begint de hond allerlei kunstjes te tonen waaraan het meisje maar al te graag meedoet. Ze beleven een wervelende avond. Om 1 uur toont het meisje dat ze moe is en wil slapen. De hond loopt naar buiten en holt een circuskonvooi na.

's Morgens zoekt het meisje de hond tevergeefs. Dan probeert ze circus te spelen met haar knuffels, maar dat wil niet zo goed lukken. Verdrietig zit ze voor het raam en valt in slaap. Dan komt de clown van de poster in actie. Hij tilt haar op en brengt haar naar het circus, zijn hoed mag ze gebruiken als circuskleed. Het meisje neemt aan alle acts deel en als je goed kijkt zie je het hondje ook weer meedoen. Op zeven dubbele prenten zie je de circusartiesten, het meisje en het hondje aan het werk. Dan is het tijd om naar huis te gaan. De clown legt haar in bed voor hij weer in de poster verdwijnt. Dat heeft ze allemaal gedroomd, denk je. Wat doet dan die clownsmuts aan het voeteneinde van haar bed?

Dit boek moet je meer dan een keer aandachtig bekijken om alle details te zien. Het hondje terugvinden in het circus is een hele klus. De illustraties zijn een lust voor het oog. Dit boek is ook bijzonder geschikt om een thema over het circus te verrijken.