Blackmail

Dit young adult-boek behoort tot de reeks 'Politie niet betreden'. Je herkent de boeken aan de rood-witte elastiek die rond het boek zit. Het zijn één voor één spannende verhalen. In dit boek speelt Tess de hoofdrol. Ze verwerkt de dood van haar beste vriendin Jade. En dan blijkt dat haar dood toch geen ongeluk was ...
Tess ontdekt dat er meer aan de hand is wanneer ze één van Jades onafgemaakte podcasts vindt. Hierin hoort ze dat het een heftige dag was en dat Jade moet boeten. Tess weet niet wat ze hierover moet denken en ze besluit op onderzoek uit te gaan. Ze komt terecht in een web van leugens, drugs en chantage. Af en toe lezen we ook een paarse bladzijde vanuit het standpunt van de dader.

Omwille van de korte hoofdstukken, de jeugdige schrijfstijl en de waanzinnige spanning leest het boek als een trein. Stoppen met lezen is moeilijk. Alles is zo levensecht beschreven dat je het boek in één ruk wil uitlezen. Het boek blijft alle kanten uit kunnen tot de ontknoping. Die is onverwacht, maar past wel. Het gaat razendsnel, maar daarna staan we nog eens uitgebreid stil bij alles wat er gebeurde. Dat doen we in de vorm van een podcast waarin Tess alles nog eens samenvat én het verhaal door de ogen van de dader. Dat zijn net iets minder spannende bladzijden en die voor de ene lezer afbreuk zullen doen aan dit razend spannende boek, maar voor de andere lezer terug de rust geven die nodig is om te kunnen slapen.