Zwerveling

Op het majestueuze schip ‘Exploratio’ wordt een bootje gevouwen en te water gelaten. Het zet koers richting horizon, het onbekende tegemoet. Een reis met een zeker vertrekpunt maar een minder zekere aankomstplek. Kan het papieren bootje wel gedijen op een oceaan? Had het niet beter op het moederschip gebleven? Het ‘vaart’ je goed.

Wat een machtig fantasierijk verhaal over een papieren bootje. In prachtige zwart-wit-illustraties tekent Peter Van den Ende de omzwervingen over de woelige wateren. Als debuut kan dit wel tellen.

Niets is wat het lijkt en alles is wat jij ziet en voelt. Dat maakt het boek zo wonderbaarlijk. Zonder tekst wordt er een verhaal verteld dat iedere lezer zelf verzint. In ieders hoofd ontstaat een uniek verhaal, gekleurd door een persoonlijke geschiedenis. Sommige illustraties maken je vrolijk, doen je verwonderen, andere bezorgen je misschien de stuipen op het lijf of laten je nagelbijtend achter.

Prenten die zeker zullen bijblijven zijn die van de ondergaande vis (zon), het robotwezen dat vlucht van het boorplatform en de omslagillustratie. De symboliek die elke prent ademt (niet enkel deze drie) is buitengewoon groot. Ze zetten je zintuigen op scherp, laten je emoties tollen.

De omzwervingen van het bootje worden achteraan in het boek weergegeven. Het valt op dat de reis nogal doelloos begint maar dan verder toch een duidelijker traject aflegt. Peter Van den Ende zijn carrière startte niet als illustrator. Hij is afgestudeerd als bioloog en ging na zijn studies aan de slag als natuurgids op de Kaaimaneilanden. Hij deed dat erg graag, maar vond er weinig voldoening in. Hij ziet tekenen als iets natuurlijks, iets wat hij moet doen. Hij noemt het zelf een drift zoals de zalm die tegen de stroom in zwemt.

Zijn bootje lijkt nu aangemeerd in Antwerpen. Laat ons hopen dat hij daar driftig aan het werk is om een volgend verhaal met ons te kunnen delen.

Een prachtexemplaar van een boek voor alle leeftijden vanaf zes jaar.