Zomerburen

Hoe een zomer in Drenthe alles veranderde

Opgroeien is niet makkelijk. Heel wat jongeren zitten met vragen over hun toekomst en hun identiteit. Ook Olivia, het hoofdpersonage uit Zomerburen, stelt zich de vraag wat ze nu eigenlijk echt zelf wil.

Na het vertrek van haar vriend Niels besluit Olivia de zomer door te brengen bij haar grootouders in een klein dorpje in Drenthe. De toekomst die ze voor ogen had, wonen en studeren samen met Niels,  wordt plots erg onzeker. Ze brengt veel tijd door met buurmeisje Ilse. Ilse met de mooie krullen, die van feitjes houdt, van dansen en van schildpadden. Ilse die van meisjes houdt.

Dit is een warm boek, met mooie vriendschappen. De personages hebben ook kleine kantjes en net dat maakt hen sympathiek. Het Drents dialect maakt de dialogen sappig. Het verhaal op zich is niet zo bijzonder of verrassend. Er gebeurt wel veel in het hoofd van Olivia. Haar twijfels over haar geaardheid en haar toekomst, over keuzes maken voor anderen en over verder studeren zijn herkenbaar. Ook het thema dyslexie komt zijdelings ter sprake. Dit is een boek voor jongeren die zelf met vragen en twijfels zitten, of die gewoon meer te weten willen komen over LHBTQIAP+.  

Door de vele weetjes en de informatie over LHBTQIAP+ die in het boek aan bod komen, krijgt het verhaal af en toe een belerend kantje. Dat stoort niet, het belangrijkste is immers de boodschap die de auteur wilde overbrengen. Maar daarvoor moet je natuurlijk het boek lezen.