15+ | 2012
The House of Books
ISBN 978-90-443-3357-2
FICTIE , 286 p. , €16.95
gebonden
Vind dit boek in je bibliotheek!
waar in de bibliotheek
Lijst boekhandels
tweedehands boeken

ZAP. Voor je het weet ben je weg

Josh en Megs zijn de hoofdpersonages in dit verhaal. Ze hebben alleen het onheil dat hen letterlijk boven het hoofd hangt gemeen. Josh woont in Washington en Megs in Los Angeles.
Josh en zijn vader worden wakker door een afgrijselijk geluid. Boven de stad hangen grote zwarte bollen. Josh merkt al gauw dat alles wat zich buiten de huizen bevindt en beweegt door de bollen wordt weggeflitst. De bollen veroorzaken een complete chaos. Iedereen die het gevaar beseft, blijft binnen. Maar electriciteit, water en gas worden afgesloten. De voedselvoorraden die de mensen in huis hebben, raken op. De mensen zijn radeloos en uitgehongerd.
Megs heeft samen met haar moeder autopech. Ze raken nog net in de parkeergarage van een groot hotel. Megs blijft op de auto passen terwijl haar moeder op zoek gaat naar de pechdienst. Megs ziet buiten het verschrikkelijke effect van de zwarte bollen die in de lucht zweven. Ze beseft dat ze de parkeergarage niet kan verlaten. In de verlaten auto's zoekt ze naar eten en drinken. Ze moet zich verstoppen voor een bende ongure kerels, die de auto's slopen op zoek naar drugs, geld en wapens. Zij hebben bovendien alle hotelgasten gegijzeld.
Deze situaties vormen het originele uitgangspunt voor een heel spannende jeugdroman. Al gaat het over een invasie uit de ruimte en angstaanjagende gebeurtenissen, toch gaat er voldoende aandacht naar de interactie tussen vader en zoon in Washington enerzijds en anderzijds de gevoelens van Meg in L. A. De personages weten de lezer te raken. In noodsituaties kunnen mensen veranderen, maar niet altijd ten goede. Een avontuurlijk en toch gevoelig boek.

Gert Broeckx
Sciencefiction | Overleven
origineel: POD (Engels) - Carla Hazewindus (vertaler)