2+ | 2011
Van Goor
ISBN 978-90-475-1678-1
FICTIE , 10 p. , €9.99
gekartonneerd , uitklapboek
Vind dit boek in je bibliotheek!
waar in de bibliotheek
Lijst boekhandels
tweedehands boeken

Woordenschat!

Voor de hele kleintjes (vanaf twee jaar) verscheen bij uitgeverij Van Goor een kartonboek in groot formaat om de woordenschat te helpen ontwikkelen. Het heeft dan ook de titel 'Woordenschat!' meegekregen. Op bontgekleurde uitklapbare bladen worden allerlei afbeeldingen bij elkaar gebracht en onderverdeeld in zes thema’s: eten en drinken, mijn speelgoed, dieren, buiten spelen, thuis en kleuren. Bij elk thema hoort ook een klein raadseltje dat wordt opgelost bij het openvouwen van het uitklapblad.
Peuters zullen het wel aangenaam vinden om naar de kleurige prenten te kijken en er de juiste benaming voor het vinden. Het is wel een beetje vreemd dat deze er ook telkens bij geschreven staat. De kleintjes hebben aan de woorden geen boodschap en begeleidende volwassenen zullen allicht wel weten wat een emmer en een wekker zijn …
Er kan ook verwarring ontstaan omdat de juiste verhoudingen niet worden gerespecteerd. Dit valt vooral op bij de dieren en het speelgoed: de poes is even groot als het varken, olifant en schaap hebben ongeveer dezelfde schofthoogte en het rubberen eendje is groter dan de loopauto. Een ander minpuntje is de vrij willekeurige selectie van de thema’s. Deze vormen niet echt een eenheid; zeker het onderdeeltje over de kleuren hangt er maar wat bij. Tweejarigen zullen het overigens ook lastig hebben om secundaire kleuren als paars en roze te onderscheiden.
'Woordenschat!' is mooi uitgegeven, heeft een kleurige vormgeving en is stevig genoeg voor onhandige peuterhandjes. Inhoudelijk is het zeker geen hoogvlieger geworden. Een boekje zoals er dertien in een dozijn zitten.

Veerle Uyttersprot
Beeldwoordenboeken