Wij waren hier eerst

Joukje Akveld trok naar Zuid-Afrika op zoek naar botsingen tussen mens en dier. Het is te zeggen, de botsingen die kende ze. Literatuur voldoende hierover. Maar ze wilde het in het echt zien en een boek maken met echte verhalen en echte foto’s. Ze wou ons uit de eerste hand vertellen hoe wilde dieren en de mens zich in Zuid-Afrika aanpassen aan elkaar, of net niet.

Haar missie is zeker wel gelukt. Joukje start met een hoofdstuk geschiedenis van de aarde. Nadien krijg je dertien verhalen over wilde dieren zoals de pinguïns, cheeta’s, blauwapen, ... Hun verhaal hoe zij ooit dit stuk van onze aarde bewoonden en de natuur zijn gang kon gaan. Tot ze de mens tegenkwamen. En dat was meer dan eens een probleem. Deze harde realiteit zet Joukje geslaagd neer met onverhullende verhalen en knappe foto’s. Ze spaart niemand, maar laat ook alle partijen aan het woord: wildparkbewakers, dierenactivisten, rangers, vrijwilligers, inwoners, ... Jeugdige lezers komen zo ook te weten dat de werkelijkheid niet altijd eenvoudig of zwart-wit is. De lezers-dierenliefhebbers worden hier niet betutteld. Dit is geen dierenboek zoals er dertien gaan in een dozijn, waarin jongeren enkel op het mooie van de natuur wordt gewezen. Het samenleven van wilde dieren en mensen stelt echt wel problemen.
Op elke pagina vind je ook knappe, échte foto’s. Piet Grobler zorgt voor humoristische kleine tekeningetjes onderaan elke bladzijde. Ook op de prachtige cover vind je al een leuke illustratie terug die typerend is voor de rest van het boek. Elk hoofdstukje sluit af met ‘safari-tips’. Eigenlijk een mooie samenvatting van het hoofdstuk.

Joukje heeft een eigen vertelstijl die amusant en anders is. Haar benadering is origineel en de inhoud ongewoon boeiend. Indien je op zoek bent naar een interessant, leuk boek voor tieners die meer over wilde dieren willen weten dan de doorsnee weetjes, staak dan maar je zoektocht.