Wij eten hier geen klasgenootjes

Dit is het eerste in het Nederlands vertaalde prentenboek van de Amerikaanse R.T. Higgins. Het boek stond zelfs enkele weken op nummer een van de New York Times Bestsellerlijst.

Je ontmoet Tirza Rex, een kleine dinosaurus die voor het eerste naar school gaat. Een spannende gebeurtenis, en zeker wanneer ze merkt dat haar klasgenootjes allemaal heel erg smakelijke kindjes zijn. Wanneer Tirza ze dan maar allemaal probeert op te eten, begint de moeilijke strijd om vriendjes te worden met die smakelijke hapjes.

De illustraties zijn een combinatie van feller gekleurde items die de aandacht van de lezer opeisen, vaak omgeven door een minder opvallende achtergrond. De gezichten van de kinderen en Tirza zijn heel sprekend getekend, en drukken duidelijk uit hoe ze zich voelen.

Het boek laat je direct sympathie voelen voor Tirza, en deze sympathie hou je vast gedurende het hele verhaaltje. Er zit zeker ook humor in zowel de tekeningen als de tekst. En het geeft weer hoe moeilijk het kan zijn als je nieuw bent, een beetje anders en vriendjes probeert te maken. Een fijne extra is hoe de auteur omgaat met diversiteit in het boek. De klasgenootjes zijn heel divers, maar hier wordt verder geen aandacht aan geschonken. Een fijn en realistisch beeld (als je de dinosaurus even buiten beschouwing laat) als je dit boek voorleest aan je kinderen.

Zeker een auteur om in de gaten te houden. Hopelijk worden zijn andere boeken – die al verschenen in het Engels – ook nog vertaald en zijn ze even grappig.