14+ | 2012
Clavis
ISBN 978-90-448-1829-1
FICTIE , 199 p. , €19.95
gebonden
Vind dit boek in je bibliotheek!
waar in de bibliotheek
Lijst boekhandels
tweedehands boeken

Wie gevonden wil worden

Arno Bohlmeijer (auteur)

De zestienjarige Talia Mandati is het meer dan beu. Als dochter van twee bekende mediafiguren wordt ze voortdurend omringd door bodyguards en achtervolgd door papparazi. Al haar wensen en eisen worden meteen ingewilligd zelfs al lijken ze nog zo gek. Zo verblijft ze een tijdje op een privé-eiland om te proeven van de vrijheid. Talia gedraagt zich onmogelijk om toch maar te ontkomen aan alle verplichtingen en drijft haar moeder tot het uiterste. Ten einde raad legt Talia haar moeder een plan voor om van identiteit te veranderen en op te gaan in een anoniem leven. Onder grote druk gaat Talia’s moeder akkoord en, in samenwerking met een bevriende politiecommissaris, krijgt Talia een nieuwe identiteit. Ze verandert drastisch haar uiterlijk en kiest een andere naam: Keri.
Keri komt terecht in Nijmegen, in een ‘halfway house’ (opvanghuis), waar niemand haar achtergrond kent. Keri gedraagt zich zo onopvallend mogelijk maar is toch nieuwsgierig om kennis te maken met haar nieuwe leven en huisgenoten. Daar ontmoet ze voor het eerst Toby, op wie ze vrijwel meteen hartstochtelijk verliefd wordt. Na een korte tijd in het opvanghuis gaat Keri naar een pleeggezin waar haar nieuwe identiteit verder gevormd wordt en ze volledig opgaat in haar nieuwe leven. De gedachte aan Toby blijft haar echter achtervolgen. Ze gaat naar hem op zoek. Enkel bij hem heeft Keri het moeilijk haar ware identiteit voor zich te houden, met een grote vertrouwenscrisis tot gevolg.
Dit sterke verhaal leest als een trein. Hoewel het vrijwel onmogelijk lijkt om zomaar van identiteit te veranderen en op te gaan in een nieuw leven, wordt dit geloofwaardig gebracht. De aanvankelijke rebellie van het hoofdpersonage oogt herkenbaar. De wensen en eisen die ze aan haar ouders stelt lijken onwaarschijnlijk maar worden zonder dralen telkens ingewilligd.
Tijdens het verblijf in een opvanghuis en pleeggezin kiest het hoofdpersonage voor een ander leven en lijkt ze erin te slagen dit prima te doen.
Een boek dat vele lezers zal bekoren door de sterke dialogen en het uitzinnige en op het eerste vlak glamoureuze leven van het hoofdpersonage bij haar bekende ouders.

Annelies Boost
Identiteit | Verliefd zijn | Geheimen