9+ | 2010
Zwijsen
ISBN 978-90-487-0637-2
NON-FICTIE , 31 p. , €14.95
ringband , moeilijke lezers
Vind dit boek in je bibliotheek!
waar in de bibliotheek
Lijst boekhandels
tweedehands boeken

Weet jij alles over Amerika?

Annemarie Bon (auteur) Marian Latour (illustrator)

Zwijsen komt weer op de proppen met een nieuwe reeks: Zwijsen Informatief. Deze reeks richt zich specifiek tot jongeren uit de derde graad van de lagere school, die moeite hebben met lezen en vaak daardoor lezen ook niet leuk vinden. Zwijsen maakt zich sterk dat ze met deze uitgave het lezen weer leuk maken. Hiervoor hanteren ze eenvoudig taalgebruik, een speciaal lettertype voor dyslectische kinderen, korte hoofdstukken, veel illustraties en een voorleescd. De volledige tekst uit het boek kan je op de cd beluisteren. De Nederlandse lezer heeft een duidelijke en aangename stem, maar voor Vlaamse kinderen zal de uitspraak niet altijd even herkenbaar zijn.
Het boek is zeer aantrekkelijk en verzorgd uitgegeven. Alles is gebonden in een spiraalband. De cd zit apart in een plastic hoesje, dat ook mee ingebonden is. Vooraan krijg je een duidelijke vermelding van de vereiste leesvaardigheid, met AVI- en CLIB-aanduiding en het thema dat in het boek aan bod komt.
Als je het boek openslaat, krijg je een beetje het gevoel dat je een stripverhaal bekijkt. De illustraties hebben wat weg van Hergé’s Kuifje. Illustraties en foto’s wisselen elkaar voortdurend af of worden soms gecombineerd op dezelfde pagina. Dat komt de overzichtelijkheid niet echt ten goede, vooral niet als er rond de foto’s dan nogal drukke kaders getekend worden.
Inhoudelijk zit het gelukkig wel goed. Op een zeer beknopte maar duidelijke manier worden de voornaamste aspecten van Amerika doorgelicht: wolkenkrabbers, cowboys en indianen, New York, grote steden als San Francisco, Los Angeles en Las Vegas, enz. Ook de aanslagen van 11 september 2001 komen aan bod. Gelukkig worden ook de mooie kanten besproken: de grote natuurparken zoals Grand Canyon en Yosemite zijn zeker de moeite om mee kennis te maken. Soms krijg je het gevoel dat het wat uitgebreider mocht, maar voor de doelgroep mag het niet te overladen worden en zal deze hoeveelheid tekst ruimschoots volstaan.
Het boek sluit af met tips voor een spreekbeurt over Amerika: een powerpoint, een quiz of een expositie zijn maar enkele voorbeelden.

Tanja Maes
Amerika
uit de reeks: Zoeklicht informatief