Wat zit er in die hoed?

Dat een goochelaar een wit konijn uit zijn hoed tovert, dat is op zich niets bijzonders. Maar in dit boekje volgen twee olifanten, drie dassen en dat loopt zo op tot tien loopeenden. Op een overzichtsbladzijde zie je alle dieren bij elkaar vooraleer ze één voor één terug in de hoed kruipen. Wanneer de olifant die terug op het hoofd van de goochelaar zet, blijkt zijn hoed veel groter geworden.

Dit telboekje heeft geen woorden nodig, het spreekt voor zich. Maar behalve tot tien tellen, kan je ook de dieren benoemen, en dat zijn er nogal wat minder voor de hand liggende, zoals een das of een loopeend. Daarnaast kan je ook plaatsbepaling oefenen, want het ene dier zit in de hoed, het andere ernaast, erboven, erachter, of er kruipt er eentje bovenop het cijfer. De overzichtsbladzijde kan je als zoekplaat gebruiken om alle dieren terug te vinden. En daarnaast is er het eenvoudig maar leuk verhaaltje van de goochelaar en zijn wonderlijke hoed.

Maar bovenal is het genieten van de illustraties van Judith Vanistendael. Haar goochelaar lijkt weggelopen uit een oude Hamertje Tik-doos, opgebouwd als hij is uit houten geometrische figuren. Ook de cijfers zijn zo vormgegeven. Het contrast is dan ook groot tussen het stijve mannetje en de met wasco gekleurde dieren die uit de hoed springen en over de pagina buitelen. De strakke vormgeving ondersteunt het verhaal: van uiterst sobere witte bladzijden met één enkel figuurtje tot een waterval van dieren. Een juweeltje!