Was de aarde vroeger plat?

Vragen die om versjes vragen

Dit grote boek geeft op de kaft al op een fijne manier de inhoud weer. Het vermeldt allerlei vragen die in menig kinderhoofd kunnen rondspoken. Waarom ben ik mijn broertje niet? Kan de tijd verdwijnen? Zulke vragen wil ik ook wel eens beantwoord zien. Als ondertitel staat er: 'Vragen die om versjes vragen.' Een meisje in een aparte tekenstijl kijkt je glimlachend aan. Mijn nieuwsgierigheid is geprikkeld en ik krijg hoge verwachtingen.

Het antwoord op de eerste vraag: 'Was de aarde vroeger plat?' kon niet beter aan mijn verwachtingen voldoen. De alliteraties en inhoud maken dat je dit antwoord/gedicht keer op keer wil lezen en voorlezen. En meer heb ik niet meer nodig, ik weet dat ik dit boek gewoon goed ga vinden. En inderdaad, ik word niet teleurgesteld!

Het is moeilijk te vatten dat één auteur zoveel verschillende stijlen rijm beheerst en dan nog eens de juiste toon kiest voor een bepaalde vraag. Combineer dat met een illustrator die de fascinatie in de vraag van een kind goed vat en dan krijg je een boek dat groot en klein zal appreciëren. Sylvia Weve blijft zichzelf trouw, maar kan toch per vraag creatief uit de hoek komen en zich aanpassen aan vraag en antwoord. Het is duidelijk dat dit duo van auteur en illustrator elkaar hebben gevonden en ik kijk uit naar meer! Dit is een pareltje voor groot en klein!

Dit boek geeft geen antwoorden, wel stof tot nadenken en een glimlach rond je mond. Mijn favoriet: Het antwoord én de tekening op de vraag: 'Hoe groot is een school vissen?'