Waarom een okapi witte sokken draagt

Een dierenwereld vol kleuren

Hoe zit de kleurenwereld in elkaar bij dieren? Dieren kunnen allerlei kleuren hebben: geel, roze, blauw of zwart. Maar ook iriserend of regenboogkleurige dieren bestaan; of ze hebben misschien streepjes of vlekjes, en soms hebben ze veranderende kleuren. En hoe zat het weer met die veren, vacht of schubben?

De keuze voor een zwarte kaft met kleurige dieren erop, zet meteen de toon voor een prachtig geïllustreerde atlas over dieren en hun kleuren. De hoofdstukken zijn zoals gezegd niet steeds (puur) op kleur, maar ze tonen ook dat er veel dieren verschillende kleuren hebben, en wat die kleuren (kunnen) betekenen: is het om op te gaan in hun omgeving, dan wel om af te schrikken? Er zijn er zelfs bij die oplichten! Door die extra hoofdstukken voelt het nooit saai of stoffig aan. 

De dubbele pagina's vol illustraties met korte tekstjes eronder hebben even kleurige achtergronden zodat de gekozen kleur goed contrastreerd met de achtergrond. De tekeningen zijn best realistisch – met extra focus uiteraard op de kleuren van de dieren – maar genoeg versimpeld zodat de essentie overblijft. Die versimpeling trekt zich door in de teksten die telkens bij de prenten staan: kort, duidelijk en verfrissend.
Wil je toch meer uitleg? Dan vind je vooraan en achteraan uitgebreidere uitleg (een dierenstamboom, hoe herken je veren, schubben of vacht, hoe draag je zorg voor dieren en een verklarende woordenlijst kan niet ontbreken).

Het zit voor een atlas bijzonder goed in elkaar, en de prenten doen je helemaal wegdromen. Het is daarom ook voor zoveel verschillende leeftijden leuk om door te bladeren of te lezen. En het staat nog eens prachtig op de boekenplank! Meer van dit, alsjeblieft!