Waar mijn vrienden wonen

Uitgeverij Tiptoe print is nog vrij nieuw in Kinderboekenland. Ze geven op kleine schaal naar het Nederlands vertaalde prentenboeken uit. Er wordt bewust gekozen voor publicaties uit andere culturen en taalgebieden om zo de blik van de lezer te verruimen.
Auteur Claudio Thebas is Braziliaan en schrijver, musicus en clown. Illustrator Violeta Lopiz werd al in 2016 bekroond voor de illustraties in dit boek.

De ik-persoon wandelt door de wijk en bespreekt zijn vrienden. Hun achternaam kent hij niet, maar hun adres wel. En dat is het belangrijkst.
De tekst is zeer beperkt gehouden en dat is prima. Het is net genoeg om de lezer te laten kijken, fantaseren en dromen en misschien zelfs aan te zetten een eigen verhaal te verzinnen. Knap dat er wel een ik-figuur is, maar dat die tegelijk geen hoofdrol toebedeeld krijgt. Je kan voor elk personage immers een eigen verhaal bedenken. Pas op de bladzijde met de speeltuin wordt er op een originele manier voor 100% duidelijk wie er eigenlijk aan het woord is. Ik ben er zeker van dat er een heleboel lezers op dat moment nog eens zullen terugbladeren.

De illustraties lijken met viltstift en potlood gemaakt te zijn. Lopiz gebruikt eerder sobere kleuren op een witte achtergrond.  Op het eerste gezicht lijken ze vrij eenvoudig te zijn, maar wie een beetje beter kijkt, merkt toch wel veel originele details op. Zelfs de binnenkanten van de kaft voor- en achteraan, nodigen uit tot fantaseren over de weg die er gevolgd wordt. De huizen en gebouwen uit het boek vind je hier trouwens ook terug. De tekeningen beslaan dubbele pagina’s. De huizen en gebouwen zuigen de aandacht naar zich toe. Sommige zullen herkenning oproepen, andere zijn dan weer een tikkeltje anders.

Van een eenvoudige verhaallijn zo’n knap prentenboek maken is fantastisch. Het is er eentje om in te blijven kijken en steeds weer nieuwe dingen te ontdekken. Absolute aanrader!