Vreemde nieuwe wezens

Verbazingwekkende ontdekkingen van nieuw leven op aarde

'Vreemde nieuwe wezens' wil jonge lezers inwijden in de fascinerende wereld van de biologie. De centrale vraag draait rond de indeling in de verschillende soorten en hoe die erin slagen om te overleven in soms extreme omstandigheden. Daarbij wordt telkens ook benadrukt dat er nog steeds nieuwe soorten worden gevonden en dat deze zich weleens ontwikkelen in heel onverwachte biotopen.
Dit boek wil kinderen warm maken voor de biologie. Dit gebeurt niet alleen door te focussen op allerlei spectaculaire vormen van leven, maar ook door aandacht te besteden aan de wetenschappers zelf. Zo werd het voorwoord van het boek geschreven door Marc Van Roosmalen, een bioloog die zich onder andere bezig houdt met het bestuderen en beschermen van apen. Ook verderop in het boek stellen wetenschappers zich voor, vertellen ze over hun onderzoeksgebied en hoe ze tot hun beroepskeuze zijn gekomen.
Het boek oogt bijzonder kleurrijk: er werd duidelijk veel zorg besteed aan de lay-out en tal van vierkleurenillustraties brengen de tekst tot leven. Maar tegelijk maakt de veelheid aan kleuren, lettertypes en tekstniveaus het geheel ook behoorlijk verwarrend. Versnippering lijkt een constante in de nieuwste generaties weetboeken en dit wellicht onder invloed van de internetcultuur die informatie aanlevert in korte, hapklare brokken.
De aangeboden informatie blijft ook hier redelijk oppervlakkig en de alerte lezer zal zeker met een aantal vragen blijven zitten. In het begin van het boek wordt bijvoorbeeld een opsomming gegeven van de verschillende soorten die worden opgedeeld in vogels, amfibieën, reptielen, insecten, zoogdieren, bloeiende planten, paddenstoelen/zwammen en zeevissen. Waar blijven dan de riviervissen en hoe zit het met de weekdieren kun je je afvragen. Waarschijnlijk was het niet de bedoeling om een uitputtend overzicht te geven, maar het is toch een beetje vreemd. Als een van de belangrijkste ecosystemen waar heel veel soorten voorkomen, worden de tropische regenwouden genoemd. Er wordt dan ook een heel hoofdstuk aan de regenwouden gewijd, maar nergens wordt hierover gestructureerde informatie gegeven. Marc van Rosmalen heeft het over het regenwoud van het Braziliaanse Amazonegebied en Bob Murphy ontdekte stinkkikkers in het regenwoud van Vietnam. Een kaartje met de verspreiding van de regenwouden (slechts 7% van de aardoppervlakte) zou verhelderend werken.
Kinderen die zich interesseren voor biologie, zullen 'Vreemde nieuwe wezens' wel een aantrekkelijk boek vinden waarin ze een gevarieerde kennismaking krijgen met de verschillende levensvormen die op de aarde voor komen.