Vos & Zoon

Welkom in Pluimenberg, een gezellig dorpje ontsproten aan het brein van Paddy Donnelly. Deze Ierse schrijver en illustrator – die nu in België woont – maakte zijn debuut met Het meer dat verdwijnt. Deze keer neemt hij je mee in het leven van vader en zoon Vos.

De binnenbladen maken je direct wegwijs in het leuke dorp. Je kan aanmeren in de Bultrugbaai en via de Piranhapier via de Pofadderpromenade en de Axolotlavenue naar het Panterpark slenteren. En misschien kom je dan wel langs de winkel van Vos & Zoon Staarten. Of één van de andere fabelachtige winkels. Want wie zou er niet eens willen rondsnuisteren bij Zilverdas' boeken? Of zijn haar laten knippen bij de Kniphazen? Maar nu kijken we even binnen bij de beste en traditionele staartenmakers. Ze maken staarten voor alle dieren en voor elke gelegenheid.

Robbie helpt zijn vader in de winkel. Hij leert dat er voor elk soort staart specifieke regels gelden. Maar daar houdt hij niet zo van. Waarom kan het eens niet anders? Hij gaat aan de slag en ontwerpt de meest fantastische staarten. Maar daar wil zijn vader niet van weten. Wanneer er dan toch een eerste enthousiaste klant – een pauw – is, lijkt er geen houden meer aan de fantasie van Robbie. En samen met zijn vader gaat hij aan de slag.

Donnelly werd voor Vos & zoon genomineerd voor de An Post Irish Book Awards 2022. Het mooie verhaal, de setting en de paginagrote illustraties bieden je een prachtig verhaal. Een leuke extra zijn alle details die in de tekeningen zijn aangebracht. Daardoor stopt het boek niet bij het verhaal, en kan je verder fantaseren over alle andere zaken die je als lezer ontdekt.