Vogels op reis

Er bestaan vogels die trekken en er zijn vogels die ter plaatse blijven, dat klinkt wellicht evident en vertrouwd. In dit mooie, sober ogende boek verdiept de auteur zich in de eerste soort, zij die reizen. Allereerst maakt ze komaf met fabeltjes, verbeeldingsrijke verhalen en absurde ideeën die in het verleden werden verteld. Daarop aansluitend wordt de werkelijke reden van het al dan niet ontvluchten van de winter toegelicht, namelijk het zoeken van voedsel. En ook dat lijkt vanzelfsprekend. Maar die zoektocht naar voedsel brengt zoveel meer met zich mee dan we op het eerste zicht vermoeden. Daar wordt in de volgende hoofdstukken dieper op ingegaan. Zo staat de auteur niet alleen stil bij de veranderingen die in het lichaam van de dieren plaatsvinden maar toont ze ook aan hoe in het gedrag de drang om te vertrekken zichtbaar wordt. De eigenlijke trek, alleen of in groep, de diverse plaatsen en het oriëntatievermogen waarmee ze hun koers bepalen, worden in de volgende hoofdstukken helder beschreven. Tot slot komen ook de invloed van de veranderingen in het klimaat en de evolutie in het gebruik van steeds beter observatiemateriaal aan bod.

Fleur Daugey is schrijfster, journalist en gedragsbioloog, gespecialiseerd in vogels. Haar passie voor deze dieren is doorheen het hele boek merkbaar. Haar beschrijvingen zijn wetenschappelijk onderbouwd en doorspekt met tal van voorbeelden. Voorbeelden die voor liefhebbers herkenbaar zijn maar misschien voor wie minder vertrouwd is met vogels en namen overweldigend kunnen overkomen. Mooi zijn er daarnaast de decoratieve, oosters geïnspireerde illustraties van Sandrine Thommen. Ze brengen niet alleen een groot aantal van de vermelde vogelsoorten in beeld. Ze zorgen dankzij de eenvoud, de doordachte schikking en het gebalanceerde kleurgebruik voor rust.

'Vogels op reis' richt zich vooral tot vogelliefhebbers. Maar het harmonisch geheel maakt van dit boek een aantrekkelijk kijkboek dat uitnodigt om het regelmatig open te slaan, je nieuwsgierigheid te laten wekken en met plezier je kennis te vergroten.