Vogelgeluiden in de tuin

Voor natuurliefhebbers die graag vogels determineren, is het niet altijd eenvoudig. Je hoort de vogels vaak wel, maar je ziet ze niet. Toch is de eenvoudigste manier om vogels te benoemen ernaar te kijken en wachten tot je ze ziet. Jammer genoeg is dat niet altijd mogelijk of heb je er gewoonweg geen geduld voor. Als je toch niet opgeeft, kan je dit boekje gebruiken. Er komen twaalf, redelijk courante vogels in voor. Het zijn vogels die je kan zien in je eigen tuin. Elke vogel krijgt een dubbele pagina die telkens op dezelfde manier is ingedeeld: naam, Latijnse benaming, een korte beschrijving, vindplaats, voedsel, soort nest, aantal eieren, detail over het uiterlijk en de grootte. De rechterpagina is gevuld met een grote foto, gekaderd in een getekende achtergrond van het biotoop van de vogel. De illustratie wordt nog aangevuld met een ‘wist je dit?’ 

Het leukste aan het boek zijn natuurlijk de vogelgeluiden die je kan horen. De rechterkant van het boek bevat een plastic strook, met ruimte voor een luidsprekertje en de batterij. Elke vogel staat in een cirkel duidelijk in beeld. Hiervoor werd gebruik gemaakt van dezelfde foto als in het boek zelf. Als je op het prentje van een vogel duwt, krijg je zijn gezang te horen. De geluiden zijn helder, duidelijk en duren niet te lang. Het boek is uitgegeven in dik karton, stevig en duurzaam. Ideaal voor kleine kinderen dus. Toch is het doelpubliek niet beperkt tot kleuters. Vermoedelijk zullen volwassenen er ook van leren. Nadeel aan het boek is dat de beschrijving van de vogel niet altijd ter zake doet of soms wat ver gezocht is: “Deze kleurige vogel, die eruitziet als een soldaat in een mooi uniform, is gemakkelijk te herkennen op de voedertafel.”

De auteur gebruikt ook woorden die voor jonge kinderen niet duidelijk zijn: riedeltje, repertoire, rivalen, ochtendkoor, kwelen, territorium enz. De illustraties zijn niet echt bijzonder. Ook het concept is niet erg origineel. Leuk is wel dat jong en oud er wat van kunnen leren en wie een stapje verder wil gaan kan nog een quiz houden: wie herkent het juiste geluid?