Vogel en Beer

Op zijn verjaardag gaat Beer samen met Vogel picknicken aan zee. Maar ze zijn niet enkel met hun tweetjes. ’s Morgens al heeft Beer in de spiegel aan de andere kant een vriendje gezien dat er net zo uitziet als hij. Later aan zee en bij de vijver van het park verschijnt dat vriendje weer en ook met Vogel reist zo’n vriendje mee ...
Het mooiste aan dit boekje zijn de tekeningen in overwegend zachte blauwe en rode tinten. De prenten zijn heel eenvoudig opgebouwd en geschikt voor jonge kinderen. Ook het verhaal sluit aan bij de leefwereld van kleintjes van ongeveer tweeënhalf jaar. Er wordt gespeeld met de begrippen spiegelbeeld en vriendschap (vriendjes die er uitzien als jij zelf of net heel anders).
Het idee van de vriendjes in de spiegel en in het water wordt naar mijn gevoel net een keer teveel herhaald (spiegel in de badkamer, verschillende scènes aan zee, in de vijver van het park, in de etalages) waardoor het verhaal wat te langdradig wordt. Het lijkt evenmin een goed idee om heel jonge kinderen meteen al te confronteren met taalspelletjes als ‘Gefelicibeerd, Beer’ of ‘beerjaardagsfeest’. Wel goed gevonden én te begrijpen door de doelgroep is de het vogel-equivalent voor verjaardag: ‘eitjesdag’.