Vlieg

Pablo is een kolibrie die zich het liefst zo weinig mogelijk inspant. Terwijl andere kolibries van bloem tot bloem fladderen om de nectar uit de bloemkelk te zuigen, blijft Pablo ter plekke zitten, want er is genoeg voedsel om hem heen. Hij is dan ook kogelrond. De andere kolibries vinden zijn gedrag maar niets. Zij zijn erg vlijtig en fladderen met hun vleugeltjes wel vijftig keer per seconde. Wanneer er geen nectar meer in zijn directe omgeving is, durft Pablo ook kleine insecten verorberen, tot grote schrik van de insectenwereld. Onverwacht wordt zijn aandacht getrokken door een wondermooie roze kolibrie. En ja hun liefdesnestje is gauw gespreid en zo zit ze al snel een prachtig ei uit te broeden. Pablo verrast haar met een weelde aan bloemen.

Een klassiek verhaaltje met een heel eenvoudig scenario. De illustraties zijn in felle, levendige kleuren. Als kijker wordt je overweldigd door de uitgebreide kleurenpracht van bloemen en kolibries.
Het is goed verteld, in een bondige stijl: eenvoudig en duidelijk. Pablo, die erg dik is, maakt zich er niet druk om en is een echte levensgenieter. Dat hij kogelrond is, belet hem niet om gelukkig te zijn. Zelfs een lieftallig kolibrietje kiest voor hem.
Omwille van de liefde krijg je alles gedaan, zo ook bij Pablo. Nu schiet hij in actie om zijn vrouwtje met bloemen te verwennen. Dit vrolijk levenskrachtig verhaaltje kan een knipoog zijn naar kinderen die zich onzeker voelen door hun zwaarlijvigheid.
Dit prentenboek kan in de kleuterklas een mooie aanleiding vormen om dit onderwerp even aan te raken.