Viruswereld

Over snot en superspreaders

Na toppers over het klimaat, de aarde en de natuur, verdiepte Marc ter Horst zich deze keer in de wereld van de virussen. Hij slaagt erin om een boeiend en duidelijk boek te schrijven over een best moeilijk onderwerp, dat momenteel natuurlijk wel een hot topic is. Naar aanleiding van de coronapandemie kroop hij in zijn pen, met hulp van een projectsubsidie van het Nederlandse Letterenfonds. Hij had belangrijke nalezers die zowel letten op inhoudelijke juistheid, maar ook op begrijpelijkheid. En deze samenwerking heeft duidelijk zijn vruchten afgeworpen.

ter Horst slaagt erin om je zes hoofdstukken lang te blijven boeien. Hij schrijft op zo’n vlotte manier, dat je direct wordt meegezogen in deze wereld. De combinatie van droge feiten en concrete voorbeelden zorgen voor een smeuïge mix. En voor je het weet ben je op de hoogte van een heleboel interessante feiten. Als je juf volgende keer vraagt waarom verluchting noodzakelijk is, weet dan maar zeker dat jij een juist antwoord kan geven.

Hij legt ook linken met andere belangrijke onderwerpen zoals het klimaat, ontbossing en armoede. En daarnaast moedigt hij de lezer ook aan om zelf na te denken en dingen te checken wanneer ze twijfelen. Een boek waar zowel kinderen, jongeren als volwassenen nog iets van kunnen opsteken.