Van mij!

Jef Mack bewijst dat het kan: met slechts enkele kleuren (blauw, oranje, geel en grijs) en twee woorden een veelzeggend prentenboek maken.

‘Van mij!’ roept een blauwe muis met piratenvlag vanop een grote kei, terwijl een oranje muis boos met een stuk kaas sjouwt. Op de volgende prent lokt ze met een hengel de blauwe muis van de kei weg. Zo start een snel escalerende ruzie met de ene gemene streek na de ander en toenemend geweld en vernieling.

‘Van mij!’, het zijn twee woorden die ook jonge kinderen vaak gebruiken. Dat maakt dit prentenboek over de gevolgen van blind egoïsme en hebberigheid heel herkenbaar. Het slot geeft de bitse strijd iets luchtigs. Onder de kei steekt een verrassing en het stuk kaas van bij het begin zorgt voor een staartje dat tot nadenken stemt. Dat dit prentenboek ondanks de sobere middelen werkt, ligt vooral aan de expressieve tekeningen: de gezichten en gebaren van de twee muizen spreken boekdelen. En ook al bevat het maar twee woorden, de uitroep- en vraagtekens, de herhalingen en de bijhorende illustraties nodigen uit om heel verschillende emoties in die woorden te leggen. Dat zorgt voor een aparte voorleeservaring, die kleuters met plezier nabootsen.