Undercover

Rivieren van zand

Alex' vriend Mo krijgt een vreemd bericht van een onbekende afzender. Dan beseft Alex dat het bericht van zijn moeder komt. Ze stuurt coördinaten door. Hij ontdekt dat deze een plek aanduiden in een wildpark in Kenia. Wanneer plots een vreemde man Boris bij hen thuis aanbelt, wordt duidelijk dat zijn moeder als undercoveragente op missie is in Kenia en ze in moeilijkheden verkeert. Boris en Alex vertrekken, undercover als vader Peter en zoon Remco, op vakantie naar Kenia. Ze ondernemen een safaritocht en Alex ontdekt waar zijn moeder gevangen wordt gehouden. Een berucht duo onderneemt strooptochten in het wildpark. Ze smokkelen ivoor en organiseren verboden jacht op beschermde dieren. Alex geraakt in de lodge bevriend met Lemayan. Hij behoort tot de Afrikaanse stam, waarvan het wildpark hun gebied is. De bandieten zijn wreed en schieten zonder scrupules Boris en de vader van Lemayan neer. Terwijl Alex’ moeder de beide gewonden verborgen houdt, ondernemen Alex en Lemaya een vreselijk zware tocht door de savanne. 

Dit avontuur is spannend beschreven, met veel actie. Het verhaal leest als een thriller, er gebeurt veel, sommige scenes volgen elkaar razendsnel op. De stropers zijn meedogenloos en dit wordt levendig beschreven. Ook gaat de lezer helemaal op in de beschrijving wat beide jongens ondergaan tijdens hun helse tocht door de woestijn. In het boek lees je, tussen de spanning door, mooie passages waarin de Afrikaanse sfeer goed beschreven wordt. Je wordt opgezogen in de Afrikaanse omgeving met de typische geuren, stoffige wegen en hutjes langs de kant van de weg. De armoede vormt een sterk contrast met de luxe in de lodges van het natuurpark. Ook verneem je hoe de bandieten de bevolking misleiden en het leven, zowel van de dieren als van de volksstammen, in gevaar brengt. Treffend is beschreven hoe de zwarte jongens geleerd hebben te overleven en hoe ze zich kunnen oriënteren in de uitgestrekte savanne.

Een spannend avontuur, goed verteld en doorspekt met realistische informatie die de lezer doet nadenken over de problemen in Kenia.