10+ | 2014
Gottmer
ISBN 978-90-257-5754-0
FICTIE , 236 p. , €15.95
gebonden
Vind dit boek in je bibliotheek!
waar in de bibliotheek
Lijst boekhandels

Tom Groot. Extra Speciaal (Duh!)

Liz Pichon (auteur) Liz Pichon (illustrator)

Tom Groot, een energieke, wat gekke puber, vult nog steeds zijn dagen met het tekenen van cartoons, spelen in zijn eigen rockband, doedelen en zijn favoriete rockgroep Dude3 aanbidden. Wat school betreft, blijft ook hier alles bij het oude: het is een noodzakelijk kwaad en huiswerk is iets waar je zo snel mogelijk een smoes voor verzint. Langs de andere kant ontmoet hij op school wel zijn vriend Dirk en kan hij er zijn vreselijk zus Delia ontlopen. En zoals elke puber schaamt hij zich vaak voor het vreemde gedrag van zijn ouders.
In dit zesde boek volgen we Tom, die hopeloos probeert om een sterleerlingspeldje te bemachtigen van zijn leerkracht, meneer Fullerman. Zijn medeleerlingen krijgen die nogal gemakkelijk door hun huiswerk te maken en door uit te blinken op school. Maar voor Tom is dat een hele opgave. Toch doet hij er alles aan om er eentje te krijgen. Uiteraard loopt Toms leven niet zoals hij het wil en gaat hij de vreselijke strijd aan met zijn huiswerk, zijn onuitstaanbare familieleden, een aankomend feest voor zijn grootouders en de plotse sneeuwval. Dat bezorgt hem heel wat stress, maar hij gaat er al bij al nogal relaxed mee om op zijn eigen manier. Net dat maakt de hoofdfiguur zo aantrekkelijk en herkenbaar. Hoewel het gehalte van fantasie en absurditeit soms wat hoog ligt, is het toch altijd uit het leven gegrepen. Het is knap hoe Liz Pichon, de auteur, zich zo moeiteloos kan inleven in kinderen van deze leeftijd en daar nog een flinke dosis humor aan toevoegt.
Het lezen van een boek van Tom Groot is telkens weer een verrassing: je hebt wel ongeveer een idee waar het over gaat, maar je weet nooit hoe het zal gaan en vooral niet hoe het eindigt. Het verhaal is vlot leesbaar en geschreven in de ik-vorm, zodat je het gevoel hebt dat je een dagboek aan het lezen bent. Echte diepgang of een zwaar verhaal is er niet. Weinig tekst, die volop afgewisseld wordt met cartoons, doedels en tekeningen zorgen ervoor dat minder goede lezers er veel plezier aan zullen beleven.
Voor goede lezers: een luchtig en grappig tussendoortje!

Tanja Maes
Humor | School | Puberteit
uit de reeks: Tom Groot , deel 6
origineel: Tom Gates Extra Special Treats (... not) (Engels) - Ieske van Heek (vertaler)