Tom Groot

Tien Toffe verhalen

10 jaar geleden verscheen het eerste boek van Tom Groot. Deze boeken waren een groots succes. Liz Pichon wou het 10-jarig bestaan vieren door 10 losse toffe verhalen in een boek te bundelen. In plaats van één verhaal krijg je dus 10 losse, dolle avonturen.

Voor mij is dit het eerste boek dat ik in mijn handen kreeg. Ik had al wat gehoord en gelezen over deze boeken en mijn verwachtingen waren vrij groot. In het begin krijg je een quiz-vraag: Bij elke titel van een verhaal staan doedels uit het allereerste boek van Tom Groot. De uitdaging voor de lezer is om ze te herkennen. Superfijn voor de echte fans, uiteraard.

De doedels blijven een constante doorheen het boek. Het is iets uit de kindertijd van de auteur en ze gaat er graag in op. De doedels en tekeningen die veelvuldig aanwezig zijn, geven het boek nog een extra vleugje humor. En het maakt het geheel iets heel vlot om te lezen. De schrijfstijl is eenvoudig en door de vele tekeningen ga je snel vooruit in het boek.

De 10 verhalen zijn verhalen uit het alledaagse leven van Tom die steeds in vreemde, hilarische situaties belandt. Hoewel ik gecharmeerd was door de humor, voelde ik het succes van de vorige boeken niet. Hoewel je het boek los kan lezen van de vorige edities, geraak je misschien enkel in de sfeer als je de personages beter kent uit de vorige boeken. Gezien de positieve reacties op de vorige boeken denk ik dat de auteur sterker is in het meenemen van de lezers in een langer verhaal. Ik bleef hier wat op mijn honger zitten.