Tijdlijn van alles

Dit boek is inderdaad wat het (met haar titel) belooft te zijn: een boek met tijdlijnen van alles. Nu ja, bijna alles: de tijdlijn over pinguïns heb ik nog niet gevonden ...

Qua inhoud kan je over dit boek niet heel veel zeggen: het is niet echt een boek met begin, midden en slot. Behalve dan dat het probeert een lineair overzicht te geven, van het 'begin' van de geschiedenis, de oerknal, tot nu. Dat is nu eenmaal eigen aan tijdlijnen – en bijgevolg ook een eigenschap van een boek vol tijdlijnen. 

Het boek zelf is prachtig: je verwondering start bij de cover, en geen moment in het boek is men de vormgeving uit het oog verloren. Pagina na pagina zie je een andere tijdlijn – niet enkel inhoudelijk, want ook qua stijl en opbouw verschilt iedere pagina. Elke tijdlijn is zorgvuldig opgebouwd op basis van de inhoud die ze weergeeft. Het is geen moment saai. Alles vormt een kleurrijk geheel, elke pagina is gestoffeerd met goedgekozen prenten of foto's, en de tekstjes zijn kort, maar boeiend. Zelfs over formaat, papierkeuze en manier van uitgeven is duidelijk goed nagedacht: louter het boek vastnemen is al spannend.

Na uren bladeren heb ik nog steeds niet alles gelezen, en bedenk ik al dat ik nog even wil terugbladeren naar wat ik daarvoor al minitieus bekeken had. Toegegeven, ik was zo'n kind dat al graag eens een encyclopedie las. Maar een non-fictieboek op dit niveau heb ik nog niet veel in handen gehad. Wie dacht dat geschiedenis saai was, moet dan ook snel die mening herzien en zich reppen naar de dichtstbijzijnde betere boekhandel: 13 miljard jaar aan geschiedenis in 320 indrukwekkende pagina's! Dit mag niet ontbreken in je boekenkast.