6+ | 2012
Callenbach
ISBN 978-90-266-0220-7
FICTIE , 44 p. , €19,.5
gebonden , voorleesboek
Vind dit boek in je bibliotheek!
waar in de bibliotheek
Lijst boekhandels

Thuis

Samen lezen, kijken en praten over adoptie
Vrouwke Klapwijk (auteur), Annerieke Berg (auteur) Nynke Talsma (illustrator) Annerieke Berg (fotograaf)

'Thuis' is een boek van de Nederlandse organisatie Basic Trust. Zij zijn gespecialiseerd in hechting, basisvertrouwen en adoptie. Dit boek is geschreven voor adoptieouders als hulp om met hun adoptiekind van zes à tien jaar over adoptie te praten. Voor er aan het voorlezen begonnen wordt, krijgt de ouder nogal wat tips mee om op de beste manier dit boek aan te brengen. Therapeutisch gezien is dit een slimme zet. Het boek zal zo waarschijnlijk beter gebruikt kunnen worden door ouders.
Op zich is dat een grote meerwaarde, zeker omdat het verhaal voor kinderen die niet geadopteerd zijn niet veel voorstelt. Het verhaal gaat over Jing, die in de klas de opdracht krijgt om foto’s van haar ouders mee te brengen. De juf wil het hebben over 'familie' met een spelletje om kinderen aan de juiste ouders te linken. Jing durft helemaal geen foto van haar ouders meenemen omdat ze niet op hen lijkt. Ze knipt plaatjes van een man en een vrouw uit een boek over China, het land waar Jing vandaan komt en neemt die mee naar de klas. Wanneer haar ouders hier achter komen, is Jing bang dat ze boos zullen zijn en loopt ze weg. Zo ontmoet ze een Chinese familie die naar Nederland verhuisd is. En natuurlijk vindt haar mama haar en stelt ze haar gerust.
De tekst is wel heel uitgebreid en alles wordt heel expliciet uitgelegd. Ook qua illustraties had het boek aantrekkelijker kunnen zijn. De fletse kleuren en de onstrakke maar toch afgelijnde vormen zijn nogal oubollig. 
Maar dat neemt de informatieve waarde van het boek niet weg. Basic Trust groepeerde achteraan het boek ook nog een aantal veelgestelde vragen van kinderen die geadopteerd zijn en probeert hier een antwoord op te geven. Adoptieouders zullen hier zeker tips en steun in vinden.

Tinne Geuens
Adoptie