Syntopia

Timo is een onzekere puber die het gras al wel eens groener ziet aan de overkant. Ook jaloezie speelt hem parten. Hij woont in een eenvoudig huisje samen met zijn moeder. Een klasgenootje heeft het geluk om in het futuristische moderne gebouw Syntopia te wonen. Wonen en leven is daar volgens Robin op en top fantastisch. Het gebouw herkent je van zodra je binnenstapt en je wordt op je wenken bediend. Als puber is het toch geweldig dat je maar naar een muziekje moet vragen en het wordt afgespeeld. En dat je je zonder rijbewijs met een wagen kan verplaatsen...cool toch! Je kunt het zo gek niet bedenken of het bestaat. De nieuwsgierige Timo leert ook al snel de keerzijde van de medaille kennen. Is alles wel zo geweldig? Via Robin leert hij het gebouw en zijn geheimen kennen. Wat gebeurt er op de zolderverdieping, waar komen al die rare geluiden vandaan? Hoe komt het dat bepaalde personen in het gebouw zo van dag op dag van karakter veranderen?

Dit meeslepend verhaal past volledig in de stijl van Tanja De Jonge haar vorige boek: Cyberboy. Fans van dat boek zullen genieten van dit exemplaar. De schrijfster gaat ook hier weer aan de slag met utopische contexten die misschien nog niet zo ver van ons bed zijn als ze lijken. De gevaren van technologie sijpelen in dit verhaal stap voor stap binnen. De link met ‘Big Brother’ is zeer aanwezig. Dat concept zal jongeren boeien, maar hopelijk ook vragen doen stellen.

Het taalgebruik is eenvoudig en je kan snel doorlezen. Ik miste in dit verhaal meer uitgewerkte personages met diepgang, wat in Cyberboy wel het geval is. Ik had eigenlijk wel wat meer over de gevoelens van Timo’s vriend, Milan willen weten. De doelgroep +12 zal misschien zijn aandacht snel verliezen door de iets eenvoudigere vertelstijl en verhaallijn. Maar dat maakt het wel een geschikt boek voor jongere lezers die houden van dit genre. De kaft trekt wel aan. De foto van een meisje met haar spiegelbeeld passen bij het verhaal. Hoe, dat kom je best zelf te weten door het boek te lezen. Een happy end is ook niet gegarandeerd. Lees en ontdek zelf!