10+ | 2016
Utrecht : Veltman Uitgevers
ISBN 978-90-483-1332-7
NON-FICTIE , 64 p. , €12.50
gebonden
Vind dit boek in je bibliotheek!
waar in de bibliotheek

Supercoole experimenten

Meer dan 50 leuke experimenten voor thuis en in de natuur
Sixta Görtz (auteur) Hendrik Kranenberg (illustrator)

Dit boek bevat een vijftigtal experimenten die zijn onderverdeeld per categorie: natuurkunde, scheikunde en biologie. Elk gebied krijgt z'n eigen kleur. Elke proef heeft ook een bepaalde moeilijkheidsgraad: beginners, gevorderden, profs en profs die samenwerken met hun ouders. Per pagina wordt één proef uitgelegd. Als inleiding lees je bij elk experiment wat de bedoeling ervan is. In een kader in de kantlijn worden de benodigdheden vermeld. Stap voor stap wordt uitgelegd wat je doet, wat je ziet en hoe het werkt met eventueel een verklaring ter info. Soms is de uitleg moeilijk te begrijpen voor jonge kinderen (niet-newtoniaanse vloeistoffen, dichtheid van de vloeistof, koolhydraten). Maar dat stoort niet, het is tenslotte een informatief boek.

Om een idee te hebben over wat je mag verwachten, krijg je minstens één foto of illustratie per experiment. De titel maakt je reeds nieuwsgierig. Zo zijn er de volgende experimenten: de fakirzak, een knakworst met zonne-energie verwarmen, geheimzinnige erwtenspoken, een magische kleurverandering, zelfgemaakte geheime inkt, zelf een bekertelefoon maken ... Als kind kan je mensen voor de gek leren houden met optische illusies. Het lijken wel goocheltrucs.

Het boek is heel goed opgebouwd. Aan elk experiment wordt een volledige pagina besteed. De proefjes zijn leuk en bovendien leerrijk. De meeste experimenten kunnen zonder gevaar door kinderen alleen worden uitgevoerd, bij andere hebben ze hulp nodig van ouders. Op een speelse manier wordt wetenschap aangeboden aan de jonge lezer.

Hilde de Boeck
Experimenten | Proeven | Wetenschap
origineel: Experimente zu Hause & in der Natur (Duits) - Jörgen van Drunen (vertaler)