Sprookjes met de kleur van henna

uit Bulgarije, Marokko en Turkije

Deze sprookjesbundel bevat zestien sprookjes uit Turkije, Marokko en Bulgarije. De sprookjes werden aangepast voor lezers die lezen op AVI E5 (niveau eind 3de leerjaar) door Riet Wille en voorzien van illustraties door de Armeense Arvik d’Or.
Door de vereenvoudiging van de tekst zijn sommige verhalen soms moeilijk te volgen. Er valt essentiële informatie weg waardoor het verhaal niet meer helemaal klopt. Verder werd er gekozen om te spelen met de vorm en plaatsing van de letters. Sommige woorden zijn vetgedrukt, bij sommige zinnen wordt een speciale uitlijning gebruikt, en langere tekstdelen die gesproken worden door een personage zijn in het rood gedrukt. Hierdoor komt er wat variatie in de tekst en is het makkelijker om voor te lezen. Maar de tekst blijft het zwakke deel van het boek.
De illustraties werden telkens in dezelfde stijl gemaakt, maar zijn uiteenlopend van grootte en kleur. Bij sommige sprookjes zijn het enkel (erg mooie) pentekeningen die een klein deel van de bladzijde beslaan. Bij andere sprookjes staan volledig ingekleurde illustraties gespreid over twee bladzijden.
Het is mij niet helemaal duidelijk wat het doel is van dit sprookjesboek. Er is geen inleiding of afsluiter voorzien in het boek. Ook worden de sprookjes niet verder gekaderd. Nu is het gewoon een opsomming van sprookjes. Het lijkt me een gemiste kans, hier was zoveel meer mee te doen.