4+ | 2012
De Eenhoorn
ISBN 978-90-5838-737-0
FICTIE , 30 p. , €14.50
gebonden , prentenboek
Vind dit boek in je bibliotheek!
waar in de bibliotheek
Lijst boekhandels
tweedehands boeken

Spinnie schittert!

Frank Pollet (auteur), Moniek Vermeulen (auteur) Nicole Montagne (illustrator)

'Spinnie schittert!' is een weinig origineel verhaal over Spinnies verjaardag. Spinnie (een spin!) wordt wakker en mag kiezen wat ze wil voor haar verjaardag. Ze denkt na en besluit dat ze een feest wil. Spinnie nodigt haar vrienden uit, maar deze willen geen van allen komen. Spinnie is zo droevig dat ze haar verjaardagskroon in het water gooit. Wanneer Spinnie besluit terug naar huis te gaan, treft ze daar toch al haar vrienden aan. Verrassing!!
Het verhaal herkennen we uit andere kinderboeken. Frank Pollet en Moniek Vermeulen zijn niet de eerste die met dit idee kwamen. Toch is het boek leuk geschreven, met erg korte zinnen en gemakkelijke woordjes die vlot lezen. De herhaling die erbij komt kijken wanneer elke vriend een reden verzint waarom hij/zij er niet bij wil zijn, zorgt ervoor dat het een tof boek wordt voor kleuters.
De illustraties vertonen een sober kleurgebruik. Nicole Montagne koos er voor om enkel te werken met oranje, blauw bruin en goud. Daardoor stralen de prenten een zekere rust uit. Het goudkleurige kroontje zorgt er ook voor dat Spinnie echt schittert. Toch kunnen de tekeningen me niet helemaal overtuigen. Vaak wordt er gewerkt met abstracte vormen die esthetisch goed tot hun recht komen, maar niet zo duidelijk het verhaal vertellen. Andere tekeningen corresponderen niet met de tekst op die bladzijde, zoals de pagina waarop Spinnie haar uitnodiging voor Egel in de brievenbus steekt en tegelijk Egel zelf aanspreekt. Voor de jonge doelgroep van dit boek lijken me de illustraties iets te hoog gegrepen.

Tinne Geuens
Jarig zijn | Feesten