Spanning in de lucht

Het is Londen, 1962: de Cubacrisis houdt de wereld in de tang want de koude oorlog tussen Amerika en Rusland is een feit. Ray en Stevie wonen in een buitenwijk van Londen in de Wereldbelweg; ze zijn heel hecht. Op school  houden ze zich een beetje afzijdig: Stevie is zeer verlegen en Ray, een Afro-Amerikaan, houdt zich ook liever een beetje in de luwte van de andere klasgenoten. Als op een dag een meisje in de kolenschuur van Stevie verstopt zit en beweert dat ze op de vlucht is omdat ze niet vergiftigd wil worden, besluiten Stevie en Ray het meisje, Anna, te helpen.

Dit verhaal schetst een sfeer uit de jaren zestig in een Londense buitenwijk. Kinderen doen krantenrondes als bijbaantje, er staat elke dag melk aan de deur en de verwarming wordt nog opgestookt met kolen. De wereld is in grote verandering. Enerzijds is er de dreiging en de ontwikkeling van kernwapens, maar anderzijds ook de grote drang naar vrijheid voor de naoorlogse generaties en de muziek die van overal komt en het leven vrolijker maakt.

Het verhaal is goed opgebouwd; de spanning sluipt al binnen na het lezen van de eerste bladzijde. Ook de historische achtergrond is constant verweven met het verhaal van de kinderen ... Het is een moeilijke taak voor Stevie en Ray om Anna voor de buitenwereld te blijven verstoppen, en er is ook nog die witte hond van de nieuwe buren die altijd maar op zoek lijkt te zijn en rondstruint in de buurt. Ondertussen gaat het leven gewoon door en Stevie en Ray gaan naar school en doen ze mee aan protestbetogingen tegen de plaatsing van kernwapens. Als op een dag de politie van deur tot deur gaat met een foto van het vermiste meisje proberen ze Anna niet te verraden. Maar wanneer ze uiteindelijk doodziek teruggevonden wordt (ze is besmet geworden door radioactiviteit: haar vader en de vader van Stevie moesten meewerken aan het testen van een waterstofbom ergens op een Amerikaans eiland) kunnen Stevie en Ray hun medeplichtigheid niet langer verzwijgen. Alle mysteries komen samen en raken ontrafeld. 

Goed en sterk verhaal, alleen is het een beetje veel om alles met alles te verweven. Zo is de manier waarop Anna besluit onder te duiken een beetje ongeloofwaardig. Sommige verbanden zijn een beetje van de pot gerukt maar al bij al is het een boeiend en interessant verhaal geworden.