Sneeuw als As

In 'Sneeuw als As' word je ondergedompeld in een nieuwe wereld: Primoria. Deze wereld bestaat uit acht koninkrijken: de vier Seizoenskoninkrijken Winter, Lente, Herfst en Zomer, waar het weer een constante is, en de vier Ritmekoninkrijken die wisselend elk seizoen doorlopen. De heerser van elk land heeft een geleider, een magisch voorwerp dat hij kan gebruiken om de talenten van zijn volk te versterken.

Zestien jaar geleden werd Winter aangevallen door Herfst, onder leiding van de kwaadaardige koning Angra. Bijna alle Winterianen werden gedood of opgesloten in werkkampen. Slechts een aantal van hen kon ontsnappen. Tijdens de aanval brak koning Angra de geleider van Winter in twee. Het verhaal start wanneer Meira erin slaagt om één van de helften van de geleider terug te vinden. Meira, Mather - de toekomstige koning van Winter - en de overige Winterianen gaan nu onder leiding van Meneer - een voormalige generaal van Winter - op zoek naar bondgenoten in hun strijd tegen Herfst. Met hun hulp willen ze de andere Winterianen bevrijden en hun land opnieuw innemen.

Raasch schrijft heel beeldend en diept de hoofdpersonages goed uit. Eenmaal je beet hebt hoe de structuur van en de verhoudingen tussen de landen in elkaar zitten, leest het boek erg vlot. Er zijn diverse plotwendingen die ervoor zorgen dat het verhaal erg verrassend blijft, en die je dwingen door te lezen tot het einde. En op het einde check je al eens wanneer het volgende deel nu precies uitkomt. Een aanrader dus als je houdt van fantasy, een spannend avontuur gemengd met een dosis romantiek.