Slimme Lotje

'Slimme Lotje' is het laatste boek waar Lieve Baeten nog aan werkte voor ze overleed in 2001. Het was haar zoon die het half afgewerkte manuscript met behulp van deze prenten en de andere boeken over Lotje voltooide.
Wanneer de zon is gaan slapen en de maan opkomt, wordt ook Lotje wakker. Wanneer ze een geluid hoort aan de deur, merkt ze dat er een geheimzinnige koffer voor staat.
Ze probeert hem open te toveren, maar vergist zich van toverspreuk en alles wat open kan gaan, is plots open, behalve de koffer zelf. Lotje en Poes besluiten op zoek te gaan naar iemand die hen helpen kan. Al gauw komen ze een heks met een koffer tegen, die in de richting van het ziekenhuis vliegt. Maar ook die kan haar niet helpen, de koffer is voor Grote Heksen. De Dokterheks zegt dat Lotje hem beter kan bewaren tot ze een grote heks is. Maar Lotje geeft niet op en trekt naar de volgende plek waar je volgens haar veel koffers vindt: het Heksenstation!
Uiteindelijk slaagt Lotje erin het geheim van de koffer te ontrafelen en blijkt het allemaal een proef geweest te zijn voor de heksenschool. Nu ze een echte Grote Heks is, mag Lotje eindelijk naar de heksenschool.
Het boek is niet vernieuwend of extra origineel, maar de reeks rond heksje Lotje veroverde doorheen de jaren vele kinderharten en dit boek is een prachtige symbolische afsluiter. Baetens zoon slaagde erin om dezelfde sfeer te creëren die Lieve Baeten steeds voor ogen had.