Slijm

Ned en zijn zus Jasmina wonen op een eiland waar kinderen niet welkom zijn. Op school zijn er ellendige regels, in de speelgoedwinkel is het speelgoed duur en onmiddellijk stuk, in het park mogen ze het gras niet betreden, laat staan voetballen ...
Hij ontdekt dat zijn zus voor zijn verjaardag een heel vuile verrassing in petto heeft met honderden potten slijm. Wanneer hij de hele zooi in het bad kiepert broebelt er iets: de slijmerige smurrie komt tot leven. Slijm kan elke gedaante aannemen en Ned is dolgelukkig dat hij die ellendige rolstoel niet meer hoeft. Slijm vervoert hem met de meest gekke toestellen. Vanaf dan vormen ze een team en alle pestkoppen worden behoorlijk aangepakt.

Een heerlijk boek, vol avontuur, met gekke, waanzinnige toestanden. Kinderen die blij zijn met weinig tekst en veel actie zullen dit wervelend avontuur verslinden.

De layout is precies op maat van het kolkend slijmerige avontuur. De tekst zit boordevol zwierige pentekeningen, de acties worden expressief uitvergroot met woorden vol klanken, variaties in lettertype en -grootte. Veel tekst is er niet op een bladzijde. Tekst en illustraties vormen één turbulente stroming, net één groot avontuur in volle vaart.

Hoe Slijm in allerlei gedaantes ervoor zorgt dat Ned alles mee beleeft, is met subtiele aandacht mooi uitgewerkt. Die verlamde benen doen er niet meer toe. Wanneer ook broer en zus elkaar vinden voel je de kracht van David Walliams: hoe hij met weinig woorden, doch met veel expressie, een turbulent avontuur brengt waarin een diepere betekenis schuilt over vriendschap, waardigheid en erkenning.