Shine

In liefde en K-pop is alles geoorloofd

Dit is een verhaal over het leven van een K-popster.

Ik kende er niets van maar het is wel iets dat meer en meer aan bekendheid wint. De schrijfster is zelf een K-popster geweest. Ik herkende wel stukken over het leven van de auteur in het boek, maar er wordt nergens vermeld dat dit een autobiografie is. Het hoofdpersonage in dit verhaal is de Koreaanse Rachel Kim. Ze is al sinds haar 11 jaar geobesedeerd door de wereld van K-pop en wil er alles voor doen om het te maken. Ze krijgt de kans en gaat er helemaal voor. Maar welke gevolgen heeft dit voor haar en haar familie?  

We komen via dit verhaal te weten hoe hard de wereld van K-pop is, maar het heeft wel een happy end. En dat lijkt me maar voor een hele kleine minderheid zo te lopen. Jonge kinderen worden al vanaf 9 jaar voorbereid op een leven als toekomstige popster. Er moet heel veel voor opgegeven worden en de kans dat ze het echt maken is heel klein.

Als leek is het moeilijk in te schatten of dit een boek is naar waarde. Maar ik heb wel meer zicht gekregen op wat die K-pop is. Toch blijft het een mysterie. Jessica Jung  laat doorschijnen hoe zwaar deze wereld is. Ook de oneerlijke behandeling tussen mannen en vrouwen raakt ze aan. Vriendjespolitiek, omkoping … Het wordt allemaal vermeld. Ik kreeg doorheen het boek wel vaak het gevoel dat er nog meer aan de hand zou kunnen zijn. Er sluimert de hele tijd iets doorheen dat niet benoemd wordt en waar ik mijn vinger niet kan opleggen.  

Er zou nog een tweede boek verschijnen. Misschien krijgen we dan nog meer te weten over die toch wel bizarre vreemde onnatuurlijke wereld van K-pop.