Septimus Heap. Vuer

Zevende en laatste deel van de serie ‘Septimus Heap’. Zo goed als alle personages uit de vorige boeken komen terug en brengen het verhaal tot een magistrale apotheose. Het is dus echt wel noodzakelijk dat de vorige delen gelezen werden.
Septimus, de hoofdfiguur, Jenna en Beetle zijn nu veertien jaar en zijn belangrijke spilfiguren in de Burcht. Septimus zal over iets meer dan twee jaar Buitengewone Tovenaar worden. Jenna wordt bijna gekroond tot Koningin en Beetle is ondertussen gepromoveerd tot Hoofd Hermetische Geschriften in het Manuscriptorium.
Marcellus Pye, die Septimus in het derde boek ‘Elixer’ door de tijdspiegel trok, wil het Alchemistische Vuer aansteken om zo de Tweekoppige Ring te ontzielen. Dat is nodig om het Duystere Domein, dat opgeroepen werd door Merrin Meredith, volledig te overwinnen. Septimus en Buitengewone Tovenaar Marcia hebben hun handen vol met het wegwerken van de laatste stukken Duysternisse. Als de Tweekoppige Ring vernietigd wordt, zal de burcht voorgoed van alle kwaad verlost zijn. Maar uiteraard loopt het daar mis. Marcellus ontsteekt een ander en groter Vuer dan dat waarvoor Marcia hem de toelating gaf. Het Vuer is erg onvoorspelbaar en veroorzaakt heel wat problemen waarmee Septimus moet afrekenen. De Duystere Tovenaars ontsnappen, Jenna’s leven is in gevaar, de Drakenboot is op sterven na dood, de Ring raakt zoek en opnieuw komt de Burcht zwaar onder vuur te liggen.
De avonturen rijgen zich naadloos en tegen een hoog tempo aan elkaar. Dat typeert ook het hele boek. De tijd dringt om de Burcht te redden van de duistere krachten.
Wat in alle voorgaande boeken centraal staat, komt hier ook goed uit de verf. Samenwerking, vriendschap, doorzettingsvermogen en vergevingsgezindheid zijn goede ingrediënten om een missie tot een goed einde te brengen.
We zien ook goed hoe Septimus enorm gegroeid is als Tovenaar en dat hij klaar is om Buitengewone Tovenaar te worden. Ook Jenna is geen kind meer. Bij zowel Jenna, Septimus als Beetle merken we een ontluikende liefde, net zoals het bij andere jongeren zou gaan. Dat maakt het geheel herkenbaar en geeft het een extra dimensie.
Een mooie, krachtige afsluiter van een knappe reeks, waarin de spanning ten top wordt gedreven. Dit wordt gelukkig ook afgewisseld met wat humor en uiteraard avontuur en magie. De volledige reeks is zeker een aanrader!